Pastorie Oosthoven verbouwd tot landschapshuis

Beeld: Dennis De Smet

De pastorie in de dorpskern van Oosthoven is door BUROBILL herbestemd tot kantoorruimte met publieke functies. Inmiddels namen Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en Bosgroep Kempen Noord er hun intrek. AR-TUR begeleidde de organisaties in 2017 bij het uitwerken van een opdrachtdefinitie en de architectenselectie.

De pastorie van de gemeente Oosthoven is verbouwd tot een open ‘landschapshuis’ dat mensen en organisaties samenbrengt rond thema’s als landschap, natuur, bos, stilte, erfgoed, trage wegen, toerisme en streekproducten. Het open concept maakt het gebouw en de site met grote tuin toegankelijk voor bezoekers, omwonenden, scholen en verenigingen.

Het gebouw naast de dorpskerk is 100 jaar oud en was aan renovatie toe. De voor- en achtergevel maken deel uit van een beschermd dorpszicht en dienden behouden te worden. Door het openwerken van de zijgevel en de achterbouw, hebben de architecten het gebouw kunnen transformeren tot een licht en open kantoorgebouw. De glazen voorzetgevel met houten profielen bedekt het hele gevelvlak. De gesloten delen van de bakstenen gevel zijn op die manier zichtbaar gebleven.

In het hoofdgebouw bevinden zich de toegang en de kantoren, in de lagere achterbouw de cafetaria en keuken. De oude garage is omgebouwd tot publiek sanitair en kleedkamer voor het personeel.

AR-TUR in Opdracht

Kun je ook een sparringspartner gebruiken bij het opstellen van een ontwerpdefinitie? Of ondersteuning bij je ontwerpersselectie? Via AR-TUR in Opdracht ondersteunen we opdrachtgevers, organisaties of overheden met advies en trajecten op maat.