Open Monumentendag

Er staat weer heel wat op het programma tijdens Open Monumentendag. Zo kan je dit jaar ook enkele modernistische erfgoedpanden in de Kempen bezoeken. Ze maken deel uit van het traject 'Modernisme in de Kempen' dat we met AR-TUR samen met de Kempense onroerende erfgoeddiensten ondernemen.

De intrigerende architectuur die de Kempense modernisten nalaten, is zeer kwetsbaar. Het behoud van die panden stelt ons vandaag de dag voor sterke uitdagingen: ze zijn vaak niet energiezuinig en ook bouwtechnisch treden er soms problemen op. Vele gebouwen dreigen hun eigenheid te verliezen of gesloopt te worden. Daarom slaan we Kempenbreed de handen in elkaar. We gaan zowel in binnen- als buitenland op zoek naar de beste voorbeelden van verduurzamen van modernistisch erfgoed. Zo bouwen we aan een duurzame toekomst voor het modernisme in de Kempen.

Tijdens Open Monumentendag organiseren we samen met de eigenaars, architecten en bouwheren rondleidingen in enkele Kempense panden die een boeiende renovatie ondergingen. Bekijk het volledige programma en ontdek welke modernistische erfgoedpanden je kan bezoeken op 11 september.