Woning Paul Neefs in videoreeks Klara

In de negendelige videoreeks De Modernisten, toont KLARA privéwoningen van architecten die elk op hun manier een invulling gaven aan de moderne architectuur. Een van die architecten is Paul Neefs. Zijn weduwe Thérèse Proost woont nog steeds in de woning die hij bouwde in Oud-Turnhout. Aan het woord komt ook Yves De Bont, auteur van het boek ‘Architectuur in de golden sixties. De Turnhoutse School’ dat AR-TUR uitgaf in 2012.

In het jaar van Expo 58 start de jonge Paul Neefs als zelfstandig architect. Zijn liefde voor pure geometrie wordt al snel duidelijk. Driehoeken, cirkels… elke vorm kwam in aanmerking voor zijn opvallende grondplannen. De wonderlijke woningen van de onbekende Paul Neefs haal je er zo uit. Zoals zijn eigen woning, een opvallende twaalfhoek in de Oud-Turnhoutse velden, die hij ontwierp in 1963.

In de jaren 1960 waren in Turnhout succesvolle architecten actief: Paul Neefs, Atelier Vanhout & Schellekens en het bureau van Lou Jansen en Rudi Schiltz. Hun werk staat bekend als de Turnhoutse School en wordt tot het beste van de golden sixties in Vlaanderen gerekend.

Bekijk de aflevering over Paul Neefs via KLARA en VRT.NU.

Plannen en snedes van woning Paul Neefs in Oud-Turnhout. Uit: Yves De Bont en Francis Strauven, Architectuur in de golden sixties – De Turnhoutse School. Een uitgave van AR-TUR, 2012-2014.