Architectuurboek Vlaanderen N14: projecten in de Kempen

Het Vlaams Architectuurinstituut presenteerde het nieuwe Architectuurboek Vlaanderen N°14. Wanneer attitudes vorm krijgen. Het boek focust op architectuur die actief inspeelt op maatschappelijke en ruimtelijke veranderingen, en tegelijk de eigen discipline bevraagt. De thema’s en projecten in het boek dagen architecten, het middenveld en het beleid uit om nog meer de handen in elkaar te slaan. Ook enkele Kempense projecten zijn in de publicatie opgenomen. Hieronder een overzicht.

Foto: Filip Dujardin

Sociale woningen Bogerse Velden, Lier – META architectuurbureau

“Door de schakeling en stapeling worden lange aaneengesloten gevelvlakken vermeden. De herdefiniëring van de typologieën zorgt ervoor dat dit ensemble niet geconcipieerd wordt als een sociaal woonproject. Grote raamopeningen, dubbele buitenruimtes en uitspringende terrassen doen een genereuze relatie ontstaan tussen binnen en buiten. Het wonen is er niet op zichzelf gericht, maar ambieert sociale relaties en buurtgebondenheid.” – Isabelle Blancke, in: Architectuurboek Vlaanderen N°14.

lees meer

Huis Perrekes, Oosterlo – NU architectuuratelier

“Al te makkelijk worden dergelijke instellingen introverte gebouwen, maar de visie van Huis Perrekes vroeg nadrukkelijk om het toelaten van de buitenwereld. NU vertaalde de filosofie van het omarmen in een architectonisch idee van de bemiddelende ruimte en legde daarmee de basis voor de bijzondere sfeer van het project, dat intiem en geborgen aanvoelt, maar tegelijk open en uitnodigend is. Het is een huis dat medieert tussen de vele schaalniveaus en vele dimensies: tussen het dorp en het centrum, tussen de villa en de tuin, maar ook tussen oud en nieuw, vroeger en heden, dag en nacht, bezoeker en bewoner.” – Eireen Schreurs, in: Architectuurboek Vlaanderen N°14.

lees meer

Paardenkliniek Equinox, Kasterlee – Osar architecten

“Het gebouw heeft de herkenbare uitstraling van een schuur en is deels gebaseerd op de systeembouw van een stal, maar herbergt een specifiek en complex programma op een beperkte oppervlakte. De samenwerking, de materiaalkeuze, de lichtinval en de doordachte plannen weerspiegelen de grote zorgzaamheid van zowel de opdrachtgever als de architecten in de creatie van deze paardenkliniek.” – Bart Tritsmans, in: Architectuurboek Vlaanderen N°14.

Verder komen we in het architectuurboek het project Seasonal Neighbours tegen, dat deze zomer neerstrijkt in de Kempen. En de Urban Camping-installatie van import.export Architecture die op dit moment in domein de Hoge Rielen in Kasterlee staat.

Het Architectuurboek Vlaanderen is te koop via de website van het VAi of in je lokale boekhandel.