Composite Presence catalogus - bijdrage AR-TUR

De architectuurbiënnale in Venetië loopt van mei tot november 2021. Bovenbouw Architectuur presenteert in het Belgisch paviljoen de tentoonstelling Composite Presence. Een gigantisch maquettelandschap toont de wrijving tussen stad en architectuur in Vlaanderen. Naar aanleiding van Composite Presence verschijnt er een gelijknamige catalogus. Edith Wouters, artistiek coördinator van AR-TUR, schreef een bijdrage voor het boek.

Composite Presence

Hoe floreren stad en architectuur samen? Die vraag staat centraal in het driedimensionale maquettelandschap dat een fictieve Vlaamse en stedelijke omgeving weergeeft. De informele stad in Vlaanderen en Brussel heeft doorheen de tijd een unieke relatie ontwikkeld met zijn architectuur. Het geënsceneerde urbane landschap onthult hoe historische lagen, morfologische eigenaardigheden en onvoorziene conflicten een eindeloze bron van energie zijn voor de hedendaagse architectuurproductie. Bovenbouw Architectuur presenteert de tentoonstelling op initiatief van de Vlaamse Gemeenschap en in opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi).

Catalogus

De geselecteerde projecten tonen het belang van het actuele beleid qua stadsplanning en aanbestedingen. Veel van de ontwerpen in deze stedelijke compositie komen voort uit procedures die opgezet werden door de stadsbouwmeesters, de Vlaams Bouwmeester en verwante publieke instellingen in Vlaanderen en Brussel die inzetten op een kwaliteitsvolle stedelijke omgeving.

In de catalogus wordt dit bijzondere aspect van het architectuurbeleid verder uitgediept met inhoudelijke bijdragen van onder andere Leo Van Broeck (voormalig Vlaams Bouwmeester), Christian Rapp (Stadsbouwmeester Antwerpen), Kristiaan Borret (Bouwmeester Brussel), Peter Vanden Abeele (Stadsbouwmeester Gent) en Edith Wouters (artistiek directeur AR-TUR).

lees meer over de publicatie Composite Presence

lees meer over de tentoonstelling op de Biennale Architettura 2021