Festival en Dag van de Architectuur - Kempense projecten

Van 21 tot en met 27 september organiseert het Vlaams Architectuurinstituut het Festival van de architectuur in Gent. Het thema is Verbind de stad! Op zondag 22 september verbreden de activiteiten zich naar heel Vlaanderen met de Dag van de Architectuur. In de Kempen kun je een bezoek brengen aan Cohousing Boterberg, de Hoge Rielen en Huis Perrekes. Het festival sluit af met een feest op 27 september, waar je onder meer kunt ‘speeddaten’ met AR-TURs Evelien Pieters.

Huis Perrekes, NU Architectuuratelier (Foto: Stijn Bollaert)

Huis Perrekes, Geel-Oosterlo – NU architectuuratelier

In Huis Perrekes wonen mensen met dementie. NU architectuuratelier renoveerde de villa en ontwierp een tuinpaviljoen. Het domein gaat een duidelijk engagement aan ten aanzien van het dorp. De grote tuin achter de villa wordt opengesteld voor het publiek en in het tuinpaviljoen kunnen concerten plaatsvinden.

Op 22 september zijn er rondleidingen door Halewijn Lievens en Ester Goris
om 10u, 12u, 14u en 16u.
Verder is er een programma van 10u tot 20u met tentoonstellingen, performances, lezingen en muziek.

Meer informatie en inschrijving via deze link.

Cohousing Boterberg , B-architecten (Foto: Ilse Liekens)

Cohousing Boterberg, Kalmthout – B-architecten

In 2016 vormde B-architecten dit 19de-eeuwse kasteeldomein om tot een cohousing. Het kasteel herbergt nu een psychotherapiepraktijk, een grafisch bureau, een huurappartement, twee gastenkamers en een gemeenschappelijk feestzaaltje en keuken voor de bewoners. In de hovenierswoning, de schuur en het stallencomplex namen zeven gezinnen hun intrek. Met minimale ingrepen en de prijs Onroerend Erfgoed op hun naam, bewijst B-architecten dat erfgoed en nieuwe woonvormen perfect samengaan.

Er zijn rondleidingen om 14u00 en 15u30.

Vooraf inschrijven is noodzakelijk via deze link.

Hostel Wadi. Foto: Frederik Buyckx

De Hoge Rielen, Kasterlee – Secchi Viganò, Huiswerk architecten, en anderen

Op 22 september kun je in de Hoge Rielen deelnemen aan een architectuurwandeling. Je bezoekt Hostel Wadi van Secchi Viganò, het onthaalgebouw door Huiswerk architecten, diverse verbouwde loodsen en je hoort meer over het masterplan.

De rondleiding start om 10u30.

Meer informatie en inschrijving via deze link.

Een van de sprekers tijdens het festival is Assemble Studio (UK). Foto: Assemble Studio.

Festival van de Architectuur: programma in Gent

In Kunstencentrum Vooruit en tal van Gentse cultuurplekken als Design Museum Gent, Kunsthal en Onbetaalbaar vind je een boeiend programma vol talks, lezingen en workshops, maar ook performances en exposities.

Zo kan je in Vooruit naar de première van Currents, een voorstelling van architect Karel Burssens op het snijpunt tussen dans en architectuur. In de Kunsthal kan je naar de Belgische vervolgtentoonstelling van UNLESS EVER PEOPLE / CARITAS FOR FREESPACE. Deze tentoonstelling van architecten de vylder vinck taillieu won de Zilveren Leeuw voor ‘jong en beloftevol’ werk op de Biennale Architettura 2018 in Venetië.

Op vrijdag 27 september gaat het festival voluit met een slotfeest in Kunstencentrum Vooruit. Tijdens F/a DE OUT verbinden we een hele avond lang elke hoek van het gigantische gebouw met muziek, video, literatuur en talks. Evelien Pieters van AR-TUR schuift als een van de experten mee aan tijdens de speeddates, naast onder andere Gents Stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele, Annekatrien Verdickt van Filter Café Filtré en Pascal Debruyne van Vluchtelingenwerk.

Lees meer over het Festival van de Architectuur.

Programma in de rest van Vlaanderen

Ook op andere plekken worden er activiteiten georganiseerd rond de Dag van de Architectuur. Zo reikt Stad en Architectuur de Architectuurprijs Leuven uit en opent de bijbehorende tentoonstelling.

In Tienen presenteert Atelier X de tentoonstelling Springwater for a Fossilized City. Op vrijdag 20 september vindt de vernissage plaats met de boekvoorstelling Atelier X door AR-TURs Edith Wouters. Zij schreef ook een bijdrage voor de publicatie.