TIAFF 2024 'Habitat' op 5 en 6 april

TIAFF – één van de partners van ons BUITENKANS-netwerk – organiseert op vrijdag 5 en zaterdag 6 april opnieuw het Tilburg Architectuur Film Festival (TIAFF) met als thema Habitat.

Met Habitat gaat TIAFF in op circulaire architectuur, veranderende woonvormen, bio-diverse openbare ruimte, portretten van architecten, ecologische bouwmethoden en op het vormgeven van een leefomgeving voor dieren, planten en mensen. TIAFF doet de oproep om nu na te denken over het vormgeven van onze leefomgeving. Met veertien films en elf sprekers verbreden ze het gesprek over de woonopgave. En tijdens het publieksdebat TIAFF Framed leidt Floris Alkemade, de nieuwe voorzitter van TIAFF, een gesprek waarin de woningplattegrond centraal staat.

Sinds het woonprotest op 12 september 2021 in Amsterdam wordt er gesproken over een wooncrisis en ruimte gezocht voor 900.000 woningen. Dit houdt in dat voor 2030 en bij elke 9 woningen die er al staan 1 bij moet komen. In de aanpak en het debat over deze wooncrisis voeren de aantallen, het tempo en de betaalbaarheid de boventoon. En dat heeft een schaduwzijde.

De vraag hoe we in de toekomst willen wonen verdwijnt naar de achtergrond, terwijl de opgave niet enkel gaat over te weinig woningen. De vormgeving en inrichting van deze woningen en onze omgeving zal door circulariteit, klimaatadaptatie, demografie en biodiversiteit ingrijpend veranderen. En de zoektocht hoe we deze gehele opgave inzetten voor het verbeteren van de omgeving waarin we wonen vindt weinig weerklank.

Ontdek hier de trailer van Habitat.

beeld: TIAFF

TIAFF Framed

beeld: TIAFF

Zo veel mensen, zo veel wensen: iedereen die een woning zoekt heeft zijn voorkeuren. Hoe past de woning bij jouw huishouden, levensstijl en behoeften? En hoe blijft de woning betaalbaar? De nood aan woningen is hoog: overheden, ontwikkelaars en corporaties zoeken naar (nieuwe) mogelijkheden om de komende jaren nieuwe woningen te blijven bouwen. Wat betekent dat voor onze woonwensen? Tijdens het publieksgesprek TIAFF FRAMED stellen we dit jaar de woningplattegrond centraal.

Onder leiding van Floris Alkemade gaan architecten Henk Stadens en Lisa van der Slot (De Zwarte Hond), multimediaal videokunstenaar Mirte van Duppen en filmmaker en bewoner van Wooncoöperatie De Warren Sam van Zoest op 6 april met elkaar in gesprek over oplossingen; voor de steeds langer zelfstandig wonende ouderen, steeds meer kleine huishoudens en de groeiende diversiteit aan samenleefvormen.

Floris Alkemade: nieuwe voorzitter TIAFF

Floris Alkemade wordt de nieuwe voorzitter van TIAFF - Foto: Arenda Oomen Fotografie | Auteursrecht: Rijksoverheid

Na 6 jaar neemt Marc Glaudemans afscheid als voorzitter van TIAFF en draagt hij tijdens het festival het voorzitterschap over aan Floris Alkemade. Alkemade, voormalig Rijksbouwmeester, is in 2018 uitgeroepen tot architect van het jaar, ontvanger van de Grote Maaskantprijs in 2022 en geboren en getogen Brabander. Floris schreef onder andere het boek ‘De toekomst van Nederland. De kunst van richting te veranderen’ waarin hij het belang van verbeeldingskracht verwoordt. Over TIAFF zegt hij: “Film, als vorm van architectuurbeschouwing, is bijzonder krachtig en toch wordt het vaak over het hoofd gezien. In deze tijd van ingrijpende veranderingen, die onvermijdelijk leiden naar een geheel nieuwe bouwcultuur, is het een uitgelezen kans om de kracht van de architectuurfilm te herontdekken en in te zetten als ambassadeur van een vernieuwend architectuurdebat. Het TIAFF Filmfestival in Tilburg verkent het heden, verleden en de toekomst, en staat boven op de barricades van onze tijd.”

Praktische info

Programma & tickets:

Kijk voor het volledige programma en de kaartverkoop op www.tiaff.nl.

Locatie:

Net als eerdere edities vindt TIAFF plaats in filmhuis Cinecitta.

Filmhuis Cinecitta
Willem II Straat 29
Tilburg.