Doe mee met How to start a movement tijdens festival Stadstoeren

Genieten jullie van onbekende avonturen? Vind je de reis belangrijker dan de bestemming? Speel je liever met de regels dan ze braaf te volgen? Woont jullie gezin in Turnhout? Meld je dan aan voor HOW TO START A MOVEMENT! AR-TUR, STORMOPKOMST en Kunstenaar Merel Smitt zoeken 40 gezinnen voor een tweede editie van HOW TO START A MOVEMENT, een bijzonder stadsproject tijdens festival Stadstoeren.

How to start a movement is helemaal volzet!

Wat is het?

HOW TO START A MOVEMENT is een project van kunstenaar Merel Smitt (1987). AR-TUR en STORMOPKOMST presenteren de zomereditie die in juli en augustus zal plaatsvinden. Over een periode van acht weken ontvang je, samen met 40 gezinnen, 14 verrassende enveloppen met instructies, (lees)materiaal en berichten om te bekijken en uit te voeren. Je gaat op pad, ontdekt, verkent, onderzoekt en brengt je omgeving in kaart.

Jouw gezin wordt deel van een beweging: een movement. De movement heeft als doel om op een andere manier naar het dagelijkse leven te kijken. Hoe gebruiken mensen de publieke ruimte? Welke normen gelden er? Wat gebeurt er als je een stukje grond weer mooier maakt? Gedurende acht weken onderzoeken jullie de dynamiek van de plek waar je woont en de regels die in deze samenleving worden gevolgd en gehandhaafd. Je gaat op ontdekkingstocht samen met je gezin. Op een afsluitend moment komen alle gezinnen samen om ervaringen te delen.

Voor wie?

Alle gezinnen die in Turnhout wonen, kunnen meedoen aan dit unieke project. Gezinnen met tieners, met jonge kinderen (vanaf ongeveer 6 jaar) of zonder kinderen: iedereen is welkom. Tijdens je deelname werk je samen als gezin en ga je op zoek naar manieren om de missies gezamenlijk uit te voeren.

Hoe deelnemen?

Iedere week neem je samen de tijd om de post te openen. Als ouder zoek je naar manieren om het materiaal te laten aansluiten bij de belevingswereld van je kind. Je krijgt adviezen en tips om het naar je eigen hand te zetten. De opdrachten zijn voor iedereen uitvoerbaar en passen altijd in het dagelijkse leven. Je voert een deel alleen uit en een deel samen. Soms is er een alternatieve opdracht voor de jongste deelnemers. Op www.howtostartamovement.nl vind je bij FAQ alvast de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wanneer?

Start: dinsdag 6 juli 2021

Einde: zaterdag 28 augustus 2021

Je kiest iedere week zelf een moment waarop je aan de slag gaat. Ben je een paar weken op vakantie? Geen probleem, dan voer je de opdrachten op een later moment uit. Na acht weken verkennen en uitvoeren, eindigt jullie deelname met een slotmoment waarop alle deelnemers samenkomen. Deze workshop van een halve dag gaat door in de Warande op zaterdag 28 augustus 2021.

Schrijf jullie snel in!

How to start a movement is inmiddels helemaal volzet!

Gaan jullie de uitdaging aan om deel uit te maken van de movement? Ga dan naar de uitnodiging via deze link en klik op meedoen aan de movement. Meld je aan vóór donderdag 1 juli. Deelname is gratis. Er kunnen slechts 40 gezinnen inschrijven dus wees er snel bij! Je deelname is pas definitief nadat je een bevestiging hebt ontvangen.


Een project van Merel Smitt gepresenteerd door AR-TUR en STORMOPKOMST als deel van Turnhouts zomerfestival Stadstoeren. Speciale dank aan de vrijwilligers van de Warande. Dit project komt tot stand mede dankzij het herstelfonds voor de vrijetijdssector van Stad Turnhout. Hiermee ondersteunt het stadsbestuur Turnhoutse verenigingen en organisaties financieel om in coronatijden een nieuwe dynamiek te creëren in de stad.

Stadstoeren

Ken je Turnhout? Maar ken je Turnhout écht? Deze zomer zie je de stad als nooit tevoren! Stadstoeren brengt je op plekken waar je nog nooit bent geweest. Bovendien doen theater, muziek, film en expo’s je anders kijken naar straten en pleinen die je al je hele leven kent. Na de zomer van 2021, dán ken je Turnhout.

De eerste editie van Stadstoeren draait nog niet helemaal ‘op volle toeren’: de heel wilde plannen met veel volk en grootse optochten bewaren we voor de volgende keer, in 2023. Maar evengoed mag je uitkijken naar een cultuurzomer vol concerten, voorstellingen, workshops ... Stadstoeren kom je verspreid en verrassend overal op het grondgebied tegen.