CAHIER #10 Zorgzame mobiliteit in rurale gebieden - Koop hier jouw exemplaar

CAHIER #10 Zorgzame mobiliteit in rurale gebieden bevat het verslag van het Kempenlab Zorgzame Mobiliteit, over de zoektocht naar een meer duurzame en zorgzame mobiliteit in rurale gebieden waar buslijnen worden geschrapt en autodeelsystemen niet rendabel zouden zijn.


  • Een gedrukt exemplaar kost 10 euro (excl. verzendkosten) en kan je hier bestellen.


Het Vlaamse streven naar ‘basismobiliteit’, ook in landelijk gebied, werd officieel opgeheven. Er kwam een opmerkelijke switch naar ‘basisbereikbaarheid’ en een feitelijke verschuiving van middelen en aandacht van de dorpen naar de grote verkeersassen en de steden. Van een op het platteland toegesneden mobiliteitsvisie die komaf maakt met de negatieve effecten van het automobilisme is er in de praktijk dus nog maar weinig te merken. Mobiliteitsarmoede op het platteland is daarbij een onderbelicht probleem.

Mockup: kabinet.studio

In rurale gebieden worden buslijnen geschrapt en zouden autodeelsystemen niet rendabel zijn. Hoe kunnen we mobiliteit op het platteland toch duurzamer en zorgzamer maken? Wat zijn precies de uitdagingen? Hoe creëren we samen met bewoners oplossingen waar zij bij gebaat zijn? In het Kempenlab Mobiliteit onderzocht AR-TUR in samenwerking met UHasselt en Gemeente Nijlen hoe spelmethodieken een meer duurzame en zorgzame mobiliteit kunnen stimuleren door bewoners te betrekken.

Via opeenvolgende minigames betrokken we ondernemers en partners in het project Zorgzame Buurt van de landelijke gemeente Bevel. We verkenden de uitdagingen vanuit diverse perspectieven, we zochten naar duurzame toekomstscenario’s en we testten die uit op locatie. Het traject resulteerde in enkele concrete resultaten, zoals een gebundelde communicatie van onder meer de aanwezige diensten, zorgverlening en verenigingen, een uitleendienst van duo- en rolstoelfietsen, een bakfietsroute voor het vervoer van producten en het bijzonder boeiende initiatief voor een liftsysteem voor Bevel. Het verslag lees je in CAHIER#10 - Zorgzame mobiliteit in rurale gebieden.

Uitlenen van duo- en rolstoelfiets - Foto: Kelly Donckers
Bakfietstoer - Foto: Kelly Donckers
Liftsysteem - Foto: Kelly Donckers

Partners & Dankwoord

AR-TUR werkte in dit Kempenlab met onder andere Gemeente Nijlen, UHasselt, Zorgzame Buurt Bevel en de Vlaamse Overheid - Departement Mobiliteit.

Dit Kempenlab kwam tot stand dankzij subsidies van de Vlaamse Overheid, Provincie Antwerpen en Stad Turnhout.

Dit Kempenlab was niet mogelijk zonder een hele groep mensen die bereid waren hun kennis, ervaring en enthousiasme te delen tijdens de activiteiten van het Kempenlab.

Colofon

CAHIER #10 Zorgzame mobiliteit in rurale gebieden.
ISBN 9789082841336
126 pagina’s

Redactie: Edith Wouters (AR-TUR) & Ines Minten (De Schrijverij)
Beeldredactie en projectmedewerking: Sien Beyens (AR-TUR)
Met tekstbijdragen van: Oswald Devisch (UHasselt), Maarten Horemans (Gemeente Nijlen), Teresa Palmieri (UHasselt), Kris Peeters, Sam Rymenants en Edith Wouters (AR-TUR)
Fotografie: Kelly Donckers e.a.
Grafisch ontwerp: kabinet.studio
Uitgever: AR-TUR vzw, Warandestraat 42 - 2300 Turnhout
Editie: Cahier #10, november 2022