Expo Moderne Kerken voor de Kempen

De mini-tentoonstelling ‘Moderne Kerken voor de Kempen’ toonde het resultaat van onderzoek naar het oeuvre van architect René Van Steenbergen door studenten van de KU Leuven. Vrijdag 2 juni om 18u00 vond de vernissage plaats en ook zaterdag 3 juni en zondag 4 juni kon je de tentoonstelling bezoeken in de Blijde Boodschapkerk in de Parkwijk in Turnhout. Het is de opmaat naar KEMPENLAB 2 dat we in 2018 met AR-TUR organiseren in samenwerking met de KU Leuven en het Architectuurarchief Provincie Antwerpen.

Hieronder zie je een foto-impressie van de mini-expo die plaatsvond in de kerk in de Parkwijk, ook naar een ontwerp van René Van Steenbergen. Curatoren: Eva Weyns en Sven Sterken, Faculteit Architectuur KU Leuven. Foto’s: Olmo Peeters.

Oeuvre René Van Steenbergen

René Van Steenbergen (1911 – 1995) was zeer actief in de Kempen tijdens de naoorlogse periode. Zijn oeuvre telt niet minder dan 800 gebouwen en dekt in zijn diversiteit alle programma’s van de naoorlogse Welvaartstaat: naast veel eengezinswoningen bouwde hij tientallen scholen, kerkgebouwen, kantoren, bedrijfsgebouwen, sportcomplexen en ziekenhuizen. Waar hij na de Tweede Wereldoorlog een eerder traditionele vormentaal hanteerde, evolueerde hij tegen het begin van de jaren 1960 naar een sober modernisme.

Van Steenbergen in de Kempen

Het werk van Van Steenbergen is niet onopgemerkt gebleven; niet minder dan 53 van zijn gebouwen of restauraties staan vermeld in de Inventaris Bouwkundig Erfgoed. Hij is ook de meest productieve kerkenbouwer van de naoorlogse periode in Vlaanderen, maar bouwde vooral in het bisdom Antwerpen. Door deze grote concentratie hebben Van Steenbergens scholen, kerkgebouwen en woningen vorm gegeven aan het dagelijkse leven van verschillende generaties Kempenaren.

Mini-tentoonstelling

Deze mini-tentoonstelling toonde het resultaat van het onderzoek dat het voorbije semester werd uitgevoerd door studenten van de Faculteit Architectuur en de Faculteit Letteren van de KU Leuven o.l.v. Sven Sterken en Eva Weyns. De expo markeert de start van een driejarig traject rond het oeuvre van Van Steenbergen dat door de KU Leuven samen met AR-TUR en het Architectuur Archief van de Provincie Antwerpen (APA) is opgezet. De tentoonstelling krijgt verder de steun van de Vlaamse Overheid.

Praktisch

Locatie: Blijde Boodschapkerk Parkwijk, Lode Peetersplantsoen 2, 2300 Turnhout
Openbaar vervoer: Bus n°2 vanaf NMBS-station Turnhout (15’)
Vrije toegang.
Openingstijden:

  • vrijdag 2 juni 2017, 18u00 vernissage
  • zaterdag 3 juni 2017, 10u00 – 18u00
  • zondag 4 juni 2017, 10u00 – 18u00