Ontdek Egelsvennen op 12 september tijdens Open Monumentendag

Egelsvennen is een bijzondere wijk in Mol-Achterbos. In 1973 kreeg de sociale woonwijk de titel van ‘mooiste wijk van België’. De modernistische architectuur, de slimme inplanting, de hoge waardering als bouwkundig erfgoed en de ligging in een groen landschap vol dennen maken deze plek bijzonder. En de mensen die er wonen want zij zijn het verhaal van de wijk. Tijdens Open Monumentendag op zondag 12 september kun je kennismaken met deze parkwijk en met het project Wijkmotor.

Dat kan op verschillende manieren:

  1. Bezoek de woning Egelsvennen 51! Daar vind je de expo over 150 jaar Sociaal Wonen van Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Je kunt er ook iets drinken.
  2. Ontdek de wijk met de gloednieuwe Egelsvennen Map met weetjes over de architectuur en verhalen van de inwoners. Gratis af te halen aan de woning Egelsvennen 51 (infopunt).
  3. Doe mee aan de fotozoektocht voor jong en oud! Ontdek zo de details en opvallende plekjes in de wijk.
  4. In Egelsvennen 51 geven we je graag ook meer info over de restauratie van de huizen en over het Wijkmotor-project.

Open Monumentendag Egelsvennen is een samenwerking van de erfgoeddienst Stuifzand met AR-TUR, de Molse Kamer voor Heemkunde en de Molse Bouwmaatschappij.

Wijkmotor Egelsvennen

Egelsvennen, Mol. Foto: Evelien Pieters

Met het pilootproject Wijkmotor Egelsvennen willen AR-TUR en vele partners de wijkrenovatie op een brede manier benaderen. De Wijkmotor stimuleert een aanpak waarin alle partners samenwerken. Er wordt daarbij gezamenlijk op zoek gegaan naar een toekomstverhaal voor de wijk met win-win-oplossingen en aandacht voor kwaliteitsbewaking.

De partners van AR-TUR in het project zijn de Molse Bouwmaatschappij, Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), Agentschap Onroerend Erfgoed, KU Leuven (Els Van de Moortel, PhD-kandidaat), Kamp C, Gemeente Mol. De provincie Antwerpen ondersteunt dit traject met een projectsubsidie kwaliteitsvol wonen.

Open Monumentendag

In de Kempen, en in heel Vlaanderen, worden er nog meer bijzondere plekken in de kijker gezet. Kijk voor het volledige programma op www.openmonumentendag.be.