Oproep archiefmateriaal Egelsvennen Mol

De wijk Egelsvennen kreeg in 1973 de prijs van mooiste wijk van België. Het dankte die prijs onder meer aan de modernistische architectuur in een bosrijk landschap. Nu, bijna 50 jaar later, is de wijk toe aan een nieuw verhaal. Om Egelsvennen beter te leren kennen, gaan AR-TUR en erfgoeddienst k.ERF op zoek naar foto’s en verhalen van de wijk en haar inwoners doorheen de jaren.

Wie waren de eerste huurders en eigenaars van de wijk? Hoe zag de wijk eruit in de jaren ’70, ’80 van vorige eeuw? Wat is er gebleven en wat is er veranderd? Waren/zijn er verenigingen? Welke evenementen vonden er plaats? Hoe was en is het om te wonen in de (ooit) mooiste wijk van België? Aan de hand van foto’s en verhalen vormen we zo een biografie van Egelsvennen.

Heb je foto’s van de wijk? Van activiteiten met de buren of spelende kinderen in het bos? Of wil je graag verhalen delen? Dan kun je contact opnemen met Janna Lefevere van k.ERF. Foto’s en documenten worden gedigitaliseerd en meteen terugbezorgd. Je kunt haar bereiken via janna@erfgoedcelkerf.be of tel 0486 91 27 73.

Wijkmotor in de praktijk

In 2018 en 2019 ging AR-TUR in het Kempenlab Wijkrenovatie aan de slag rond het vraagstuk van het kwalitatief verduurzamen van modernistische woonwijken. We presenteerden het werkmodel van de Wijkmotor als een voorlopig resultaat. In 2021 gaan we aan de slag om de Wijkmotor in Egelsvennen in Mol te beproeven in de praktijk.

De partners van het project zijn de Molse Bouwmaatschappij, Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), Agentschap Onroerend Erfgoed, KU Leuven (Els Van de Moortel, PhD-kandidaat), Kamp C, Gemeente Mol. De provincie Antwerpen ondersteunt dit traject met een projectsubsidie kwaliteitsvol wonen.