Publieksmoment proefopstellingen Bevel

woensdag 21 september 2022

Tijdens de Week van de Mobiliteit organiseert Zorgzame Buurt Bevel i.s.m. AR-TUR en UHasselt een publieksmoment voor het uittesten van de proefopstellingen in het kader van ons traject Zorgzame Mobiliteit en het project Op naar een leeftijdsvriendelijke buurt Bevel van Zorgzame Buurten. Iedereen is op woensdag 21 september van harte welkom tussen 17u00 en 19u30 aan de parochiezaal in Bevel.

In een participatief traject in de vorm van een Kempenlab gingen we met AR-TUR in Bevel (Nijlen) op zoek naar scenario’s voor een meer zorgzame mobiliteit om tegemoet te komen aan de mobiliteitsarmoede in een rurale context. We werkten samen met UHasselt en de mensen van Zorgzame Buurt in Bevel met de methode van minigames. Zo kwamen we tot enkele interessante acties die we op 21 september 2022 uittesten via een proefopstelling.

We nodigen jou van harte uit om deel te nemen aan dit publieksmoment op woensdag 21 september tussen 17u00 en 19u30. We komen samen aan de parochiezaal in Bevel (Bevels Heerdplein 1) waar we je graag ontvangen met een drankje en wat lekkers. We geven meer uitleg bij de twee proefopstellingen en horen heel graag jouw feedback.

Proefopstelling 1: Liftplekken Bevel

Winkeltas: Bevel rijdt samen

Alle Bevelaars kregen de voorbije week een flyer en winkeltas in de brievenbus. Ons idee bestaat uit het creëren van drie liftplekken om van Bevel naar Nijlen te geraken. Het is de bedoeling dat Bevelaars, of passanten door Bevel, andere Bevelaars (buren) meenemen naar Nijlen. Door deze winkeltas mee te nemen naar een liftplek, weten Bevelaars dat iemand graag wil meerijden.

Er zullen drie liftplekken naar Nijlen zijn:
1) Vroegere bibliotheek Bevel
2) Hoek Nijlensesteenweg – Kardinaal Cardijnstraat
3) Kruispunt Rooiestraat – Bevel-Dorp

In Nijlen voorzien we een liftplek aan het gemeentehuis zodat men terug in Bevel geraakt.

Proefopstelling 2: Rolstoel- en duofiets

Rolstoelfiets. Foto: Kelly Donckers

De duo- en rolstoelfiets van Buurtzorg de Geburen kunnen uitgeleend worden vanuit de woonzorgcentra. Van oktober 2022 tot december 2022 zullen deze ook vanuit Bevel (parochiezaal) gratis uitgeleend kunnen worden. Van de eerste maandag tot de tweede maandag van de maand zal de rolstoelfiets aanwezig zijn, van de derde woensdag tot de vierde woensdag van de maand de duofiets. Tijdens de proefoptelling op 21 september kunnen beide fietsen uitgetest en verkend worden.

Actiepunt: Vervoer van producten via Veldvolk

Naast onze twee proefopstellingen zal vanaf januari 2023 ook het project Veldvolk uit de startblokken schieten. Veldvolk is een gloednieuwe korte keten-biowinkel en sociaal project in Bevel. Er zal vanaf het nieuwe jaar gestart worden met de wekelijkse levering van huisgemaakte soep. In de nabije toekomst wordt ook een boodschappendienst opgestart voor minder mobiele personen. Zo worden producten meteen aan je voordeur gebracht door een enthousiaste bakfietsbrigade. Wil je op de hoogte blijven van dit project? Hou dan zeker de website www.veldvolk.be in de gaten of volg het project op Instagram @veldvolk of via Facebook.

Bakfiets Veldvolk. Foto's: Kelly Donckers