Terugblik op Open Monumentendag 2021 in Egelsvennen

Zondag 12 september kon je honderden erfgoedsites in heel Vlaanderen ontdekken. Ook in Egelsvennen kijken we terug op een geslaagde Open Monumentendag. Er kwamen ongeveer 200 mensen over de vloer die nieuwsgierig waren naar deze unieke parkwijk, zowel wijkbewoners, architecten, inwoners uit de streek als mensen van buitenaf.

Bijzondere wijk

Egelsvennen is een bijzondere wijk in Mol-Achterbos. In 1973 kreeg de sociale woonwijk de titel van ‘mooiste wijk van België’. De modernistische architectuur, de slimme inplanting, de hoge waardering als bouwkundig erfgoed en de ligging in een groen landschap vol dennen maken deze plek bijzonder. En de mensen die er wonen want zij zijn het verhaal van de wijk. Tijdens Open Monumentendag kon je kennismaken met deze parkwijk en met het project Wijkmotor.

Wijkmotor Egelsvennen

Met het pilootproject Wijkmotor Egelsvennen willen AR-TUR en vele partners de wijkrenovatie op een brede manier benaderen. De Wijkmotor stimuleert een aanpak waarin alle partners samenwerken. Er wordt daarbij gezamenlijk op zoek gegaan naar een toekomstverhaal voor de wijk met win-win oplossingen en aandacht voor kwaliteitsbewaking.

De partners van AR-TUR in het project zijn de Molse Bouwmaatschappij, Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), Agentschap Onroerend Erfgoed, KU Leuven (Els Van de Moortel, PhD-kandidaat), Kamp C en Gemeente Mol. De provincie Antwerpen ondersteunt dit traject met een projectsubsidie kwaliteitsvol wonen.

Ontdek Egelsvennen

Ook na Open Monumentendag kan je Egelsvennen gaan ontdekken. Stuifzand werkte een infobrochure, een wandelkaart, kleurplaten en een fotozoektocht uit zodat je op je eigen tempo een bezoek kan brengen aan de wijk. Je kan alle info downloaden via de website van Stuifzand. Ook met de ErfgoedApp kan je eropuit trekken in deze mooiste wijk van België.