Verslag uitstap Toekomst voor dorpskerken

Vrijdag 25 januari 2019 zochten AR-TUR en KULeuven inspiratie in Nederland voor het Kempenlab Landschap van kerken over de toekomst van kerkgebouwen in buitenstedelijke context. We bezochten zes Noord-Brabantse dorpskerken met een nieuwe functie. We hoorden van architecten en gebruikers over het proces om tot een andere invulling te komen. Bekijk hieronder het beeldverslag.

Als vervolg vindt op vrijdag 22 februari de werk-en-studiedag De kerk buiten (de stad) plaats. In het najaar presenteren we een cahier met tekstverslagen van de activiteiten en bespiegelingen op de opgedane inzichten. Een voorproefje van het cahier vind je in dit artikel, dat inzichten uit het Kempenlab bespreekt.

Foto’s: Pieter de Ruijter

Bezoek aan St. Gertrudis van Nijvelkerk in Heerle, nu dorpshuis. Rondleiding door Sander Van Sambeek (Oomen architecten) en Cees Luijsterburg (beheerder dorpshuis).

Bezoek aan de Johannes de Doperkerk in Sprundel, nu gemeenschapshuis De Trapkes. Rondleiding door Erik Simonse (Bureau Dhondt) en vrijwilligers van het gemeenschaphuis.

Lunch in Willibrordus kerk in Hooge Zwaluwe, nu restaurant.

Bezoek aan Pauluskerk in Dongen, nu zorgwoningen. Rondleiding door Peter de Bont (CIER architecten) en Kees van Loon (zorginstelling Amarant).

Bezoek aan de Petruskerk in Vught, nu multifunctioneel gebouw met onder meer bibliotheek en museum. Rondleiding door Michael Bol (MBVD architecten) en Henk Smeets (Vughts Museum).

Bezoek aan de Onze Lieve Vrouwe Kerk in Helmond, nu Speelhuis. Rondleiding door Joyce Zeeuwen (gemeente Helmond) en Mike Heemrood (Van Dongen-Koschuch architecten).