Architectuurroute door de Kempen

Het Vlaams Architectuurinstituut maakte een reeks van vijf zomerse architectuurroutes door Vlaanderen. De routes brengen je van de Westhoek tot Limburg langs meer dan 25 bijzondere architectuurprojecten. Eén van deze routes kruist ook de Kempen. Ontdek zes verrassende projecten langs deze Kempenroute.

Kempenroute - deel 1

Deel 1 van de route brengt je van Rijkevorsel via Turnhout naar Kasterlee.

In opdracht van NV De Scheepvaart hebben WAW Architecten het gebouw, dat dienst doet als Centraal Bedieningsgebouw voor de sluis en bruggen aan het kanaal in Rijkevorsel, als een boot opgevat. Het markante gebouw werd opgetrokken in contrasterende materialen en vormt een duidelijk herkenningspunt in het landschap.

Te midden van een nieuwe woon- en winkelontwikkeling met stadsparking, houdt de nieuwe Stedelijke Kunstacademie van Turnhout de herinnering levendig aan de voormalige Brepols-drukkerij. Na jarenlange leegstand hebben WIT architecten beide volumes in 2018 gerenoveerd en aangevuld met een nieuwbouw.

Het Frans Masereel Centrum in Kasterlee is een ontmoetingsplaats voor grafische ontwerpers en kunstenaars die willen werken met diepdruk, hoogdruk, zeefdruk en lithografie. Het nieuwe paviljoengebouw gaat in dialoog met het bestaande gebouw, ontworpen door Lou Jansen (1935-2019). LIST werkte voor het ontwerp van dit project samen met Hideyuki Nakayama Architecture en Bureau Bouwtechniek.

Centraal bedieningsgebouw sluis en bruggen in Rijkevorsel van Waw architects. Foto: Tim Van de Velde
Stedelijke Kunstacademie in Turnhout van WIT architecten. Foto: Dieter Van Caneghem
Frans Masereel Centrum in Kasterlee van LIST i.s.m. Hideyuki Nakayama Architecture. Foto: Jeroen Verrecht

Kempenroute - deel 2

Deel 2 van de route brengt je van Geel naar Mol

Langs de ring rond Geel, maakt de bouw van een nieuw hoofdkantoor voor de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen deel uit van een masterplan voor de ontwikkeling van een kantoor- en industriepark. HUB bedacht het gebouw als een compact volume met een centrale kern.

Na zestig jaar ravotten op de speelplaats van het college in het centrum Geel, verhuisden de Scoutslokalen van Sint-Aloysius in 2016 naar een nieuwe locatie. Het project naar het ontwerp van osar architects bestaat uit vier huisjes, opgetrokken in een herkenbare vormentaal en gebouwd met betaalbare materialen.

In Mol kreeg m10-Architecten de opdracht het gebouw van de oude filmzaal Rex opnieuw zijn roem terug te geven. In februari 2009 opende Schouwburg REX de deuren als gloednieuwe ontmoetingsplaats. De aandachtige speurder ontdekt in de foyer nog authentieke elementen van de verdwenen zaal.

Hoofdkantoor IOK in Geel van HUB. Foto: Ilse Liekens
Scoutslokalen Sint-Aloysius in Geel van osar architecten. Foto: osar architecten
Schouwburg Rex in Mol van m-10 architecten. Foto: m-10 architecten

Ontdek hier alle zomerse architectuurroutes van het Vlaams Architectuurinstituut.

Je kan je route ook zelf nog verder uitbreiden met interessante bezienswaardigheden via de gebouwendatabank van het VAi.