Bezoek | Kloostersite in Meer op 18 september

Architectuur in de Kijker

AR-TUR zet vier maal per jaar een bijzonder architectuurproject uit de Kempen in de kijker. Telkens op woensdagnamiddag kan je deelnemen aan een rondleiding waarin ontwerper en opdrachtgever tekst en uitleg geven over het project. Tijdens de volgende drie bezoeken gaan we langs bij de winnaars van de eerste editie van de Renaat Braemprijs. Op 18 september kan je deelnemen aan een rondleiding in de eerste uit de reeks van drie: de beschermde kloostersite van Meer die de prijs ontving voor de online publieksstemming.

Foto's: Kelly Donckers

Dit bijzondere project in het hart van Meer werd ontwikkeld tot een veelzijdig programma. De vijf historische gebouwen kregen nieuwe functies die het dorpsleven ondersteunen: een ontmoetingscentrum met bibliotheek, een bed & breakfast, een theehuis en twee kantoren. Naast de collectieve voorzieningen, werden ook sociale woningen op de site gerealiseerd. Deze nieuwe woningen vormen een rustige en ingetogen achtergrond voor de historische gebouwen. Dankzij de specifieke inplanting van de nieuwe volumes aan de randen van de site, kan het volledige terrein autovrij blijven. Door deze aanpak ontstaat te midden van de historische context ruimte voor een nieuw dorpsplein op mensenmaat.

De restauratie en herbestemming van de monumenten werd opgevolgd door aNNo architecten, de sociale woningen zijn ontworpen door das architecten i.s.m. Team van Meer! en de buitenaanleg werd vormgegeven door D+A. Naast de verschillende ontwerpbureaus was ook de samenwerking tussen opdrachtgevers vzw Klooster Meer en woonmaatschappij De Noorderkempen van groot belang doorheen het project. Het is een treffend voorbeeld van hoe gedreven initiatiefnemers en een succesvol samenwerkingsproces hebben geleid tot een inspirerend resultaat. Van harte welkom op woensdag 18 september voor een rondleiding in dit unieke project.

Praktische info

Wanneer
woensdag 18 september 2024
14u-15u

Waar
verzamelen ter plaatse: Donckstraat 13, Meer
(kom op tijd, de rondleiding start stipt om 14u)

Bereikbaarheid

  • Vanuit Antwerpen: trein naar station Noorderkempen (Brecht).
  • Vanuit station Noorderkempen (Brecht): bus 602 (richting Meersel-Dreef) en afstappen aan halte Meer Dorp.
  • Vanuit station Turnhout: bus 430 (richting Hoogstraten) en in Hoogstraten overstappen op bus 602 (richting Meersel-Dreef) waar je afstapt aan halte Meer Dorp.

Vanaf halte Meer Dorp is het nog 200m stappen naar Donckstraat 13.


Prijs
€8

Tickets
tickets zijn hier te koop.