Bezoek | Vrijetijdshuis De Moer in Vosselaar op 24 mei

Architectuur in de Kijker

AR-TUR zet vier maal per jaar een bijzonder architectuurproject uit de Kempen in de kijker. Telkens op woensdagnamiddag kan je van 14u tot 15u deelnemen aan een rondleiding waarin ontwerper en opdrachtgever tekst en uitleg geven over het project. Op 24 mei kan je deelnemen aan het tweede bezoek uit de reeks. Je bezoekt de Sint-Jozef Arbeiderskerk in Vosselaar die gerestaureerd en herbestemd werd tot vrijetijdshuis met bibliotheek.

Foto: André Nullens

De kerk werd gebouwd in 1966-1967 naar een ontwerp van Marc Dessauvage en werd in 1999 erkend als beschermd monument. Architectenbureau Studio Roma hield tijdens de herbestemming rekening met het vrijwaren van de erfgoedwaarde van het monument, het verder in de verf zetten en versterken van de architecturale kwaliteiten en het mogelijk maken van de herbestemming door toevoegingen die het gebruik faciliteren. Het vrijetijdshuis bevat een bib met leeszaal, computerhoek, studeerplek, polyvalente ruimte voor lezingen, voorstellingen of workshops en ook de diensten jeugd, cultuur, sport, toerisme en erfgoed hebben hier hun plaats.

Algemeen directeur van Gemeentebestuur Vosselaar Bert Joppen leidt je samen met Sven Sterken rond in deze bijzondere ontmoetingsplaats. Sven Sterken is hoogleraar architectuurgeschiedenis aan de Faculteit Architectuur van de KU Leuven en maakte deel uit van het team rond Studio Roma bij de architectuurwedstrijd voor de herbestemming van de kerk in 2016. Gemeente Vosselaar was opdrachtgever voor de verbouwing. Kom woensdag 24 mei luisteren en een kijkje nemen in dit markante kerkgebouw waar ruimtelijkheid en een overvloedige aanwezigheid van daglicht centraal staan.

Praktische info

Foto: André Nullens

Wanneer
woensdag 24 mei 2023
14u tot 15u

Waar
verzamelen ter plaatse: Sint-Jozefstraat 45, Vosselaar
(kom op tijd, de rondleiding start stipt om 14u!)

Bereikbaarheid
bus 431 brengt je van het station van Turnhout naar halte Vosselaar Heieinde
van daaruit stap je nog 450 meter naar de Sint-Jozefstraat nummer 45

Prijs
€8

Tickets
tickets zijn hier te koop

Lees meer over de herbestemming

Foto: André Nullens

Meer weten over de herbestemming van de Sint-Jozef Arbeiderskerk? Sven Sterken schreef er recent twee artikels over in zowel het tijdschrift Monumenten & Landschappen als het tijdschrift Trajecta.


  • Jong, beschermd en herbestemd
Sterken, S., D'hoe, M. (2022). Jong, beschermd en herbestemd. De transformatie van de Sint- Jozef Arbeiderkerk in Vosselaar van Marc Dessauvage tot bibliotheek en vrijetijdshuis. M & L. Monumenten en Landschappen, 23-36
Ardui, C., Sterken, S. (2021). Pionier tegen wil en dank. De Sint-Jozef Arbeiderkerk van Marc Dessauvage in Vosselaar. Trajecta, 30 (1), 150-172