Bezoekerscentrum Tabloo in Dessel

Architectuur in de Kijker

AR-TUR zet vier maal per jaar een bijzonder architectuurproject uit de Kempen in de kijker. Telkens op woensdagnamiddag kan je deelnemen aan een rondleiding waarin ontwerper en opdrachtgever tekst en uitleg geven over het project. Op 20 september kan je deelnemen aan het derde bezoek uit de reeks. Je bezoekt in Dessel het bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo dat draait rond alles wat met radioactiviteit en radioactief afval te maken heeft.

Foto: Filip Dujardin

Het centrum dat in 2022 de deuren opende, is een ontwerp van Bovenbouw i.s.m. ono architectuur. Omdat de technologie i.v.m. kernafval relatief recent is, zal de betekenis en invulling van het gebouw vermoedelijk evolueren. De ontwerpers kozen daarom voor een flexibele aanpak van het ontwerp. Het gebouw bestaat uit twee delen: een imposante structuur die als een tafel hoog boven de grond zweeft en de tentoonstellingsruimtes vervat met daaronder een invulling van een veelzijdig programma van ruimtes, zalen en kantoren. Buiten vind je een landschapspark met evenementenweide naar een ontwerp van Studio Secchi-Viganò.

NIRAS is de instelling die instaat voor het veilige beheer van radioactief afval in ons land en was opdrachtgever voor de bouw van Tabloo. Coördinator van het bezoekerscentrum Geert Sannen leidt je samen met David de Bruijn van ontwerpbureau Bovenbouw rond in het gebouw dat tot stand kwam na participatie met de inwoners van Dessel en Mol. Sluit woensdag 20 september mee aan voor een rondleiding in dit uitzonderlijke project waarin het thema tijd centraal staat.

Praktische info

Foto: Filip Dujardin

Wanneer
woensdag 20 september 2023
14u tot 15u

Waar
verzamelen ter plaatse: Gravenstraat 3, Dessel
(kom op tijd, de rondleiding start stipt om 14u!)

Bereikbaarheid
Bus 470 brengt je van het station van Turnhout naar halte Dessel Markt. Van daaruit stap je nog 2 km naar de Gravenstraat nummer 3. Verder heeft de parking van het bezoekerscentrum ook oplaadmogelijkheden voor elektrische fietsen en auto's.

Prijs
€8

Tickets
tickets zijn hier te koop