Expo 'Our Invisible Hands' van Seasonal Neighbours in Z33

Tot het einde van de paasvakantie kan je in Z33, het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in Hasselt, de expo ‘Our Invisible Hands’ van Seasonal Neighbours bezoeken. De tentoonstelling toont de impact van tijdelijke arbeid in de landbouwsector en het perspectief van de werkende mens in het rurale landschap.

Elk jaar komen miljoenen seizoenarbeiders uit Zuid- en Oost-Europa naar het westen om te werken in lokale velden en serres. Hun broodnodige deelname aan de oogst draagt bij aan de rijke landbouweconomie die heel Europa en daarbuiten van voedsel voorziet. Our Invisible Hands visualiseert deze landelijke realiteit in al zijn nuances.

Seasonal Neighbours is een collectief dat werkt rond verschillende vormen van seizoensgebondenheid en samenleven op het Europese platteland. Het collectief lanceerde in 2020 een open oproep naar kunstenaars, ondersteund door Z33 en AR-TUR. Ze brachten inmiddels een groep samen van 16 kunstenaars, schrijvers, architecten, filmmakers en ontwerpers die tijdelijk als seizoenarbeider aan de slag gingen. Deze persoonlijke ervaringen vormden het startpunt voor artistieke projecten rond samenwonen en seizoensgebondenheid op het Europese platteland.

Foto: Selma Gurbuz

Deelnemende kunstenaars: Anastasia Eggers, Pia Jacques de Dixmude, Collectif dallas, Karolina Michalik, Claire Chassot, Ines Marita Schärer & Caroline Profanter, Jonathan De Maeyer, Ciel Grommen & Maximiliaan Royakkers, Mona Thijs, Yacinth Pos, Ioana Lupascu

Curatoren: Ils Huygens en Annelies Thoelen

Met de steun van de Vlaamse Overheid, Vocatio fonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie NL en vele crowdfunders.


De expo is nog tot 17 april 2022 te bezichtigen.
Tickets en meer info vind je op de website van Z33.

Maximiliaan Royakkers was vorig jaar ook gastspreker op onze eerste lezing in het kader van Buitenkans, een architectuurnetwerk dat AR-TUR samen met Nederlandse architectuurorganisaties opstartte. Het architectuurnetwerk zet zich in voor een integrale aanpak van regio-overstijgende ruimtelijke opgaven. Tijdens een lezingenreeks in het voorjaar van 2021 was Maximiliaan te gast op de online bijeenkomst over huisvesting van arbeidsmigranten. Het verslag en de opname van die lezing kan je hier bekijken.