In Memoriam: Lou Jansen
Op 6 december overleed architect Lou Jansen (1935-2019). Met zijn voorliefde voor rasters en modules was Lou ongetwijfeld de meest rationele vertegenwoordiger van de Turnhoutse School, waaraan AR-TUR in 2012 onder redactie van Yves De Bont en Francis Strauven een publicatie en tentoonstelling wijdde. Yves De Bont schreef een in memoriam.
In 1960 behaalde Lou Jansen zijn diploma aan de campus Sint-Lukas in Brussel. Samen met zijn studiegenoot Rudi Schiltz richtte hij een bureau op, met kantoor in Turnhout. In de bruisende zestiger jaren vergaarden ze al vlug plaatselijk bekendheid met eenlagige villa’s, dikwijls voor dokters. Na de publicatie van de patiowoning Van Roy in het tijdschrift La Maison in 1968 maakten zij ook nationaal naam.
Na het overlijden van Rudi in 1969 in een verkeersongeval, zette Lou het kleine maar bedrijvige bureau alleen verder, ondersteund door een tekenaar, en later door de medewerker Paul Roosen. In 1970 ging hij, na een grondige restauratie, in de molen de Grote Bentel in Turnhout wonen. Dit was het begin van veel restauratie-opdrachten.
Vanaf de publicatie van een artikel van Renaat Braem in Openbaar Kunstbezit in 1976 wordt Lou Jansen, samen met Paul Neefs en het bureau Vanhout en Schellekens, tot de ‘Turnhoutse School’ gerekend.
Het uitgebreid oeuvre van Lou Jansen bestaat uit bijna 500 dossiers, waarvan een groot deel woningen. Jansen nam de bouwheren mee in een intens traject dat resulteerde in de volledige afwerking van hun woning, tot en met de functionele elementen in de ingebouwde kasten. Ook een aantal grotere iconische gebouwen staan op zijn naam, zoals de jongensschool Sint-Victor in Turnhout (in samenwerking met Vanhout en Schellekens), de kerk Sint-Jozef in Meerhout, de meubeltoonzaal St.-Antonius (nu Master Meubel) in Turnhout, sociale woonwijken in Baarle-Hertog, Tielen en Gierle, het Frans Masereelcentrum in Kasterlee, het cultureel centrum in Lokeren en het kantoorgebouw van Ravago in Arendonk.
Lou Jansen gaf van 1991 tot 1998 les aan het Henri Van de Velde instituut, nu onderdeel van de Universiteit Antwerpen. De architectuur van Jansen is tegelijkertijd eenvoudig en groots, in de geest van het positivisme van de architecten van het modernisme zoals Mies van der Rohe en Craig Ellwood. Hij gebruikte een eigen, uitgepuurd idioom van units, dikwijls vierkantig, langs assen. Hij bereikte hierdoor heldere ruimtes die getuigen van een sterk analytisch intellect.
Lou Jansen was een minzaam en joviaal man. Hij zal door bouwheren, collega’s en studenten herinnerd worden als een architect in hart en nieren.
Yves De Bont, 9 december 2019
Beelden uit de publicatie van Yves De Bont en Francis Strauven, Architectuur in de golden sixties – De Turnhoutse School, AR-TUR, 2012.