Oog voor architectuur: voorbeeldig gerenoveerd
Architectuur, stedelijkheid en landschap zijn alomtegenwoordig, maar we zijn ons vaak niet meer bewust van hun kwaliteiten of gebreken. Architect, schrijver en fotograaf Joep Gosen brengt daar verandering in. In opdracht van AR-TUR legt hij actuele ruimtelijke thema’s vast en vertelt zo iets over alledaagse situaties in de Kempen. Deze beeldcolumn verscheen in december in de Kempense cultuurkrant Suiker.
Het 100 jaar oude Philipsdorp in Eindhoven werd grondig gerenoveerd door eigenaar Woonbedrijf. Het is een goed voorbeeld voor een grootschalige vernieuwing naar hedendaagse normen maar met herstel van de intrinsieke kwaliteit. Zo werd al het schrijnwerk vervangen door een verbeterde ‘kopie’ van het origineel en werden de oorspronkelijke kleuren hersteld.
In Vlaanderen kunnen we hier twee dingen van leren. Ten eerste, een evenwichtige en samenhangende leefomgeving schept rust. Ten tweede, het is niet voldoende alleen technisch te renoveren. Karel de Bazel* was begin 20e eeuw een van de eersten die woningbouw niet meer louter functioneel benaderde maar doelbewust zocht naar een stedenbouwkundige compositie met samenhang tussen architectuur en openbare ruimte, kortom een aangename leefomgeving.
Doelbewust niet te zien op de foto: de auto legt een grote hypotheek op de openbare ruimte en de beleving van zo’n wijk. Een renovatie van een dergelijke buurt zou verder moeten gaan dan de architectuur en ook voor het parkeerprobleem een oplossing moeten zoeken.
* een van de architecten van het Philipsdorp