Uitstap: Cohousing Kasteel Boterberg

AR-TUR organiseerde in samenwerking met DINAMO een bezoek aan woonproject Boterberg in Kalmthout. Projectontwikkelaar HEEM en B-architecten renoveerden het kasteel en de bijgebouwen tot een cohousingproject voor zeven gezinnen. Joeri Bal van HEEM, zelf ook bewoner van het project, ontving ons op vrijdag 16 november 2018. Hij gaf een rondleiding samen met Dirk Engelen, architect en partner bij B-architecten. Bekijk hieronder enkele foto’s van de namiddag.

Het kasteel en de bijgebouwen op domein Boterberg zijn verbouwd tot zeven ééngezinswoningen, kantoren, praktijkruimten en gastenkamers. Ook delen de bewoners een gemeenschappelijke parktuin, zwemvijver, feestruimte, deelauto, deelbakfiets, enzovoort. In 2017 won het project de Onroerend Erfgoedprijs.

HEEM focust zich als projectontwikkelaar op cohousingprojecten. In de Kempen werken ze op dit moment onder meer aan de quarantainestallen in Essen en de Academie in Turnhout.

Locatie: Kasteel Boterberg, Noordeind 97, Kalmthout
Datum: Vrijdag 16 november 2018
Uren: Start om 13u30. Einde om 15u30.
Prijs: 7,50 euro

Op 30 augustus organiseerden we het Architectuurcafé: Cohousing in de Kempen in pop-up de Academie in Turnhout. Hier hoorde je initiatiefnemers en bewoners aan het woord van diverse cohousingprojecten in de Kempen. Lees het verslag hier.

Foto: Kioni Papadopoulos/Citta Magazine/GVA