Nieuwe mobiliteitspraktijken
De drie Mobility Design Games die we in Bevelspeelden – ondersteund door de canvassen, persona’s en activity systems – resulteren in twee nieuwe mobiliteitspraktijken gericht op hetaanpakken van vervoersarmoede in Bevel. Beide praktijken zijn gegroeiduit bestaande praktijken van ondernemers in Nijlen.
Foto's: Kelly Donckers
Bevel rijdt samen
Wat is de aanleiding?
Nijlen kent al heel wat praktijken rond collectief vervoer. Zo werken een aantal scholen met schoolbussen, heeft het buitengewoon onderwijs eigen vervoer, kunnenbewoners gebruikmaken van de Minder Mobielen Centrale van De Lijn, heeft het OCMW van Nijlen eigen bussen en beschikt het Woonzorgcentrum over een eigen bus.
Wat is het doel?
Het oorspronkelijke doel was het verbeteren van de mobiliteit van personen in mobiliteitsarmoede door dit bestaande aanbod aan collectief vervoer beter in te zetten. Logistiek bleek het echter niet erg eenvoudig om dat op de korte termijn te organiseren. Daarom is de focus in de loop van de gesprekken verschoven naar het efficiënter inzetten van individueel vervoer in de vorm van liftplekken voor Bevel.
Wat doet het?
‘Bevel rijdt samen’ is een laagdrempelig lokaal carpoolsysteem waar bewoners op vaste plekken in Bevel kunnen wachten tot een toevallige buur hen meeneemt van en naar Nijlen. Wat heb je nodig? Plekken op strategische locaties met voldoende plaatsom veilig in en uit te kunnen stappen, een herkenbaar symbool op deze plekken (zoals een verkeersbord) en op een object dat de wachtende Bevelaar kan dragen (bijvoorbeeld een boodschappentas), meubilair om het wachten aangenaam te maken (een luifel, een bank of verlichting), regelmatige communicatie over het initiatief (denk aan bekende Bevelaars als ambassadeurs).
Wie heb je nodig?
Zorgzame Bevelaars met een wagen, ambassadeurs, een verzekeringsexpert (die duidelijkheid kan verschaffen over aansprakelijkheid, ...).
Bevel fietst samen
Wat is de aanleiding?
Heel wat praktijken in Nijlen bieden hun diensten op verplaatsing in Bevel. Zo ondersteunt het Woonzorgcentrum het wekelijks buurtrestaurant in het parochiecentrum. Maar je kan ook cargofietsen lenen via Buurtzorg De Geburen, de Emiliushoeve heeft recent een hoevewinkel geopend, FERM brengt bewoners met vragen samen, enzovoort.
Wat is het doel?
Het oorspronkelijk doel was het afstemmen van het aanbod aan producten en diensten in Bevel:
- door nog meer activiteiten te verbinden in het parochiecentrum;
- door nog beter te communiceren over het bestaande aanbod
- door te werken aan een netwerk van buurtplekken. Hierbinnen lag de focus op het beschikbaar stellen van cargofietsen.
Wat doet het?
‘Bevel fietst samen’ stelt cargofietsen van ondernemingen beschikbaar voor bewoners. Zo heeft de Emiliushoeve vandaag één elektrische bakfiets en zal het in de toekomst meerdere (niet-elektrische)bakfietsen aankopen. Daarnaast heeft het woonzorgcentrum een elektrische duofiets en een elektrische rolstoelfiets. Het plan is om deze fietsen een dag per week in het parochiecentrum van Bevel te parkeren voor lokaal gebruik. De Emiliushoeve zal haar bakfietsen daarnaast ook gebruiken om fruit, groenten en soep aan huis te leveren. Wat heb je nodig? Een stallingsplek voor de fietsen, een kalender bij de stallingsplek, een uitleensysteem en -contract, een trackingsysteem.
Wie heb je nodig?
Woonzorgcentrum (elektrische rolstoel- en duofiets), Emiliushoeve (bakfiets(en)), Okra Bevel (sleutel parochiezaal), vrijwilligers om met de fietsen te rijden.