Artikel 'Een taal voor dorpsarchitectuur' in A+282 Village

Wie zich door nevelstad Vlaanderen beweegt, ziet overal dezelfde generieke appartementsgebouwen verschijnen. De overdaad aan banale projecten versterkt het alomtegenwoordige gevoel van isotropie. Heel af en toe zit in die brij een verrassend project dat het meervoudige wonen eleganter oplost, vaak vanwege randvoorwaarden als een complexe locatie of een gebouw met erfgoedwaarde. Maar de echt goede voorbeelden blijven schaars. De souplesse lijkt vaak te ontbreken om te ontwerpen voor een dorpse context, terwijl die juist zo kwetsbaar is. Hoe kan een taal voor kwalitatieve dorpsarchitectuur ontwikkeld worden?

In het nieuwste nummer A+282 Village onderzoekt A+ wat de identiteit is van het ‘dorp’ en het ‘platteland’ in een verstedelijkt gebied als Vlaanderen of een eerder ruraal en postindustrieel gebied als Wallonië. Evelien Pieters en Edith Wouters van AR-TUR schreven een artikel over de zoektocht naar een taal voor dorpsarchitectuur die AR-TUR voert in het Kempenlab Dorpsarchitectuur.

Het artikel is gepubliceerd in A+282, net als een artikel over het onderzoeksproject dat thesisstudenten van de KU Leuven binnen het Kempenlab voeren.

Verder lees je in het nummer over projecten zoals woonproject De Blokskens in Zandhoven door Happel Cornelisse Verhoeven, de uitbreiding van het gemeentehuis in Langemark door Studio Thys Vermeulen, Ulysse in Doornik door AHA, De Hoge Mote in Ronse door Murmuur en nog veel meer.

Maquettes van dorpse woontypologieën – studentenonderzoek KU Leuven.

Toolbox Dorpsarchitectuur

Dit artikel kadert in het Kempenlab Dorpsarchitectuur. AR-TUR ontwikkelt een Toolbox Dorpsarchitectuur om Kempense dorpskernen te versterken met passende architectuur en publieke ruimte. Het project bestaat uit een catalogus met goede voorbeelden van dorpsarchitectuur, een instrumentarium ‘hoe te komen tot kwalitatieve dorpsarchitectuur?’, een ‘trigger’ in de vorm van een realisatie in een dorpskern, en een reizende tentoonstelling om het gesprek over architectuurkwaliteit in dorpen aan te zwengelen. Het traject loopt nog tot en met 2021.

Partners

AR-TUR werkt voor dit Kempenlab samen met Provincie Antwerpen, Gemeente Malle, Gemeente Olen, Ward Verbakel (KU Leuven / Plusoffice architects), Sarah Martens (UHasselt) , Karina Van Herck (Agentschap Onroerend Erfgoed), A+ Architecture in Belgium.