Boek: Toolbox Dorpse Architectuur - Koop hier jouw exemplaar

Al te vaak vallen de dorpskernen in Vlaanderen onder het mom van het verdichtingsdiscours ten prooi aan generieke appartementsgebouwen die niet bijdragen aan de verblijfskwaliteit, de leefbaarheid of klimaatrobuustheid van het dorp. Op zoek naar alternatieven werkte AR-TUR aan een Toolbox Dorpse Architectuur. De Toolbox Dorpse Architectuur toont met een scala aan voorbeelden van projectverhalen, dorpse figuren en tactieken hoe collectief wonen in dorpen beter kan. Het boek verscheen op 22 oktober en kan je hier aankopen.

Foto's: Tom Verstraeten

Over het boek

Van de Kempen tot de kust veranderen de dorpen razendsnel. Een golf van appartementsgebouwen rolt over het land en maakt ook in kleine dorpskernen een steeds groter deel uit van het woonaanbod. De verblijfskwaliteit in en rond de gebouwen in het dorp verdwijnt. Individuele architectuurprojecten kunnen wel degelijk een verschil maken. Elke ingreep biedt kansen om de dorpskern te versterken of te verbeteren. Een bouwproject kan het wonen in het dorp heruitvinden en nieuwe kwaliteiten toevoegen die de grenzen van de projectsite overstijgen. Architectuur kan genereus zijn en tegelijk ook comfortabel, toekomstbestendig en betaalbaar. Voorbeelden genoeg die tonen hoe dat kan.

Het boek Toolbox Dorpse Architectuur toont diverse dorpse figuren voor meervoudig wonen. Denk aan het alledaagse rijhuis, de kwaliteitsvolle variant van de jumbofermette, erfwonen of het buurschap. Daarnaast inventariseren we dorpse tactieken om kwaliteitsvolle dorpsarchitectuur te realiseren, vaak op het snijvlak van architectuur en stedenbouw. Denk aan doorzichten, doorsteken, haagjes en open hoeken, maar ook de omgang met erfgoed. Ten slotte toont het boek de ontstaansverhalen van negen inspirerende dorpsprojecten. De Toolbox is een uitnodiging om zelf aan de slag te gaan, om het gesprek aan te knopen over wat nu precies goede dorpse architectuur is en om de ontwerpconcepten uit te testen op het terrein.

Het boek biedt ontwerpinstrumenten aan in de vorm van dorpse ‘figuren’ en ‘tactieken’ voor het wonen in meervoud.
De Toolbox presenteert een ruime selectie van inspirerende voorbeelden op maat van het dorp.

Koop het boek

Het boek kan je via het bestelformulier van de Warande aankopen.
De Warande is één van de partners van AR-TUR en volgt de verkoop verder op.

Wanneer je het boek aankoopt, heb je keuze uit volgende twee mogelijkheden:

  • Het boek ophalen aan de ticketbalie van de Warande
    De ticketbalie is geopend van maandag t.e.m. vrijdag, telkens van 9u tot 17u.
    Adres: Warandestraat 42, 2300 Turnhout

  • Het boek laten toekomen bij je thuis per post.
    Je kan er ook voor kiezen om het boek naar jouw thuisadres te laten opsturen.
    In dit geval betaal je bijkomend 5 euro verzendingskosten (10 euro voor zendingen naar Nederland).

Bij aankoop vanaf 10 exemplaren, krijg je 10% korting. Bestel dan je boeken via tickets@warande.be.


Prijs:
29,50 euro
Verzendkosten België:
5 euro
Verzendkosten Nederland:
10 euro
Formaat:
17 × 24 cm
Pagina’s:
256
ISBN:
9789491789281
Uitgever:
Public Space

Het redactieteam bestaat uit Ward Verbakel (KU Leuven / plusoffice architects), Edith Wouters (AR-TUR), Evelien Pieters (AR-TUR), Bart Biermans (Hub architects) en Joeri De Bruyn (uitgever Public Space)

De Toolbox Dorpse Architectuur is een initiatief van AR-TUR in samenwerking met Ward Verbakel (KU Leuven / Plusoffice architects) en Public Space, met ondersteuning van de Vlaamse Overheid, gemeente Malle, gemeente Olen, cofinanciering uit Platteland Plus (bestaande uit middelen van Vlaanderen en Provincie Antwerpen) en de partners van AR-TUR.