De eerste vrouwelijke architect in de Kempen: Florette Vancauwelaert

Enkele maanden geleden deden we een oproep naar vrouwen die mee hun stempel drukten op de ontworpen omgeving van de Kempen. In het project Wiki Women Design van het Vlaams Architectuurinstituut wilden we ook in de Kempen vrouwen uit de schaduw halen. Een van de tips die we ontvingen ging over Florette Vancauwelaert. Ze liep stage bij Vanhout & Schellekens en gaf daarna meer dan veertig jaar lang als zelfstandig architect mee vorm aan de Kempen. Architectura.be sprak met haar.

Het vakgebied van de architectuur wordt vaak gezien als een mannenwereld en zeker in het verleden. Hoewel vrouwen ondertussen erkend worden als ontwerpers, moet altijd iemand de eerste zijn. In de Kempen was dat Florette Vancauwelaert (77), een jonge architecte die meer dan veertig jaar lang mee vormgaf aan de regio rond Turnhout. Haar stijl varieerde van de Turnhoutse School tot het modernisme en ze blikt tevreden terug op haar carrière: “Die architectuur draag je mee.”

“Ik heb mijn opleiding gevolgd aan de Academie Royale des Beaux Arts de Bruxelles, waar ongeveer een derde van de studenten een vrouw was”, begint architect Florette Vancauwelaert haar verhaal. “Aan Sint-Lucas in Brussel waren vrouwen niet toegelaten.” De Waals-Brabantse architect is geboren in 1944 en verhuisde na haar architectuuropleiding al snel naar de Kempen.

Daar kreeg ze de kans om stage te doen bij Carli Vanhout en Paul Schellekens, twee architecten die gekend zijn om hun stijl de Turnhoutse School. “Tijdens mijn stage mocht ik de werf voor het cultuurcentrum De Warande volgen”, vertelt ze. “Ik was de eerste vrouw op een werf in de Kempen en zag er nog heel jong uit. Ik werd nagefloten en als er een discussie was met meerdere mannen keek degene die aan het woord was enkel naar de andere mannen, nooit naar mij. Een vrouw op de werf waren ze niet gewoon.”

Lees de rest van het interview op architectura.be.

Beelden uit het archief van Florette Vancauwelaert, via architectura.be.

Wiki Women Design Kempen

Heel wat vrouwen hebben hun stempel gedrukt op het ontwerperfgoed in België maar bleven alsnog onder de radar. Met het project Wiki Women Design wil het Vlaams Architectuurinstuut via Wikipedia-schrijfsessies een grote inhaalbeweging doen om dit gat in de ontwerpgeschiedenis te verkleinen. AR-TUR, Erfgoed Noorderkempen, Stuifzand, Kempens Karakter, IOED Berg en Nete, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en cultuurhuis de Warande bundelen de krachten om die vrouwen zichtbaar te maken in de Kempen.

Maandag 21 juni organiseerden we een Wikipedia-schrijfsessie in de Kempen. Die dag, en de weken erna, voegen we een reeks artikels toe aan Wikipedia over vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op het ontwerperfgoed in de Kempen. Een van de resultaten van de dag is het Wikipedia-artikel over Florette Vancauwelaert.