Lezing over Wiki Women Design Kempen bij Bureau Europa

Bureau Europa in Maastricht onderzoekt in een lezingenreeks de ruimte en de positie van vrouwelijkheid in de architectuur.Het platform werkt hiervoor samen met de Nederlandse publicatie Mevr. de Architect. Evelien Pieters van AR-TUR was uitgenodigd om een lezing te geven over vrouwen in de architectuur in Belgiƫ en het project Wiki Women Design Kempen.

De tweede avond in de lezingenreeks is getiteld Waar zijn de vrouwen? Architectuurgeschiedenis en vrouwelijkheid. Architectuurhistorica Catja Edens stelt de praktijken aan de kaak waarmee vrouwelijke architecten letterlijk uit de geschiedenisboeken zijn geknipt. Ze spitst toe op Denise Scott Brown en haar vurig pleidooi tegen het seksime in de architectuur. Wat lag hieraan ten grondslag en is de situatie met de tijd verbeterd? Architect Teske van Royen van Artesk (Maastricht) vertelt over haar ervaringen in en buiten Limburg.

Evelien Pieters van AR-TUR belicht de Vlaamse situatie en spreekt over het Wiki Women Design. Een project van het Vlaams Architectuurinstituut waar we met AR-TUR en partnerorganisaties ook in de Kempen rond werken, om vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op de ontworpen omgeving uit de schaduw te halen.

Meer over de gehele reeks lees je op de website van Bureau Europa.

Bekijk de lezing hieronder (bijdrage van Evelien vanaf minuut 58:00)