Excursie Buitenkans naar Maashorst, Sint-Oedenrode en Oirschot

DAGEXCURSIE OP DONDERDAG 20 OKTOBER 2022 VAN 09U30 TOT 18U00

Op donderdag 20 oktober organiseert architectuurnetwerk Buitenkans een dagexcursie in het buitengebied in het oosten van Noord-Brabant. Samen met enkele experts bezoeken we inspirerende initiatieven en verkennen we ruimtelijke opgaven en ontwerp- en toekomstvisies. Vanaf NS-station ’s-Hertogenbosch maken we een dagexcursie met de bus en bezoeken we o.a. Slabroek, Sint-Oedenrode en Oirschot. Thema’s die aan bod komen: ruimtelijke uitdagingen van grondgebruik landbouw, natuur en landschap, erftransities van agrarische bebouwing, natuurinclusief en biobased bouwen.

Programma

Boer In Natuur. Foto: www.boer-in-natuur.nl

Op de Maashorst bezoeken we de natuurinclusieve streekboerderij Boer In Natuur in Slabroek. Het project won in 2018 de prijsvraag Brood en spelen (winnaar zuid). Voedselproductie en natuurbeheer gaan hier hand in hand en kringlopen worden zoveel mogelijk gesloten. De boerderij is gelegen op de Peelrandbreuk met landschappelijke uitdagingen van de droge zandgronden en kwelwater.

In St.-Oedenrode bezoeken we het Land van Kien. De betrokken ondernemers willen het landgoed laten uitgroeien tot het meest innovatieve landschappelijke leefgebied van morgen, met respect voor de historie, de kringloopgedachte en het toepassen van zowel slimme innovaties als oude beproefde methodes.

Tot slot brengen we een bezoek aan Oirschot. De gemeente maakt hier actief werk van een nieuwe biobased bouwcultuur. Onderdeel daarvan is de Prijsvraag biobased en natuurinclusief. In september 2022 werd de winnaar van de prijsvraag bekend gemaakt. Deze mag een masterplan opstellen voor de gebiedsontwikkeling De Kemmer-Eindhovensedijk.

Sprekers en praktische info

Land van Kien. Foto: www.landvankien.nl

Gedurende de dag worden zowel op locatie als in de bus presentaties gegeven door betrokken ontwerpers, ondernemers, beleidsmakers en ontwikkelaars. Onder andere door: Pieter Veen, Wilco de Zeeuw, Rob Jansen, Marianne Verhoeven, Tom van Tuijn en Menno Moen. Bovendien is er tijd voor rondleiding op locatie, interactie en netwerken.

  • Datum: donderdag 20 oktober 2022
  • Ontvangst: vanaf 09.30 uur NS station ’s-Hertogenbosch (bij de Draak)
  • Vertrek: (stipt!) om 10.00 uur. Om 18.00u uur zijn we weer terug in ‘s-Hertogenbosch.
  • Voor wie: beleidsmakers (gemeenten en provincie), (landschaps-)architecten, ontwerpers, stedenbouwers, (gebieds-)ontwikkelaars, ondernemers, experts buitengebied e.a.
  • Prijs voor deelname: €25 (presentaties, busvervoer, lunch en drankje inbegrepen)
  • Aanmelden: via deze link

Je bent van harte welkom om deel te nemen aan deze unieke excursie. Meer informatie over de uitstap en de inschrijving vind je via de website van Buitenkans. Lees hier het verslag van een eerdere uitstap van Buitenkans: de fietsexcursie door het buitengebied van Wuustwezel en Zundert.