Lezing: Herstellende Architectuur - Architectuur in tijden van klimaatverandering

maandag 5 juni 2023

Regeneratieve architectuur gaat een stap verder dan duurzaam bouwen of wonen. Het levert een positieve impact op de aarde, de maatschappij en de gezondheid en het welzijn van de mens. Op maandag 5 juni 2023 organiseert Amarant een online lezing over Herstellende Architectuur door Edith Wouters van AR-TUR. De lezing kadert in de reeks 'architectuur & toegepaste kunst' en denkt kritisch na over architectuur in tijden van klimaatverandering.

Kanunnik Petrus Jozef Triestplein - Foto: Filip Dujardin

‘Pas op, of de aarde vernietigt ons voor wij haar vernietigen’ liet James Lovelock, bedenker van de Gaia-theorie, recent in The Guardian optekenen. Extreme weerfenomenen zoals krachtige hittegolven en verwoestende overstromingen zijn het nieuwe normaal. Tegelijk is ook de vernietiging van de natuur en de afname van de biodiversiteit iets wat ons meer zorgen zou moeten baren. Business-as-usual is geen optie meer voor de architectuur van vandaag. De vraag is meer dan ooit hoe en in hoeverre we vanuit de architectuur- en ruimtelijke ontwerpdiscipline kunnen bijdragen aan het leefbaar houden en zelfs beter maken van onze woonomgeving.


Regeneratieve architectuur gaat een stap verder dan duurzaam bouwen of wonen en levert een positieve impact op de aarde, de maatschappij en de gezondheid en het welzijn van de mens. We houden enkele gehypete projecten zoals het ‘klimaatneutrale’ Masdar City bij Abu Dhabi en The Line in Saoedi-Arabië, respectievelijk ontworpen door Foster & Partners en Morphosis, kritisch tegen het licht. We verkennen woongebouwen en wijken die zich profileren met labels als ‘klimaatadaptief’, ‘biobased’ en ‘energiepositief’. En we staan stil bij enkele meer holistische en zorgzame architectuurprojecten, in Vlaanderen en daarbuiten, onder meer van de hand van Lacaton & Vassal en Francis Kére – beide winnaars van de Pritzker Architectuurprijs.

Praktische info

  • Wanneer: maandag 5 juni 2023 van 19u30 tot 21u00
  • Locatie: online
  • Prijs: €16,50 - €14,50 - €3,00
  • Info en inschrijving: via de website van Amarant