Lezing: De Urbanisten met aansluitend panelgesprek

Maandag 13 februari 2023

Hoe kunnen we een goede voorouder zijn voor onze nakomelingen? Hoe kunnen we vanuit de architectuur en ruimtelijke planning de omgevingskwaliteit voor hen verbeteren?

Lezing De Urbanisten

Waterplan voor Antwerpen - Beeld: De Urbanisten

Getriggerd door de voorstelling Zone X nodigen AR-TUR en de Warande het Nederlandse ontwerpbureau De Urbanisten uit. Zone X doet nadenken over hoe onze nakomelingen binnen pakweg honderd jaar over ons huidig handelen denken. De Urbanisten vertellen hoe zij in hun ontwerpen werken aan oplossingen voor de grote uitdagingen die de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit met zich meebrengen. Projecten als het Waterplan voor Antwerpen, Waterplein, Sponge Garden en CO2-smart urbanism in Rotterdam of het onderzoek 'Good Green is Golden' voor Zwolle zijn enkele van hun projecten en onderzoeken die tot de verbeelding spreken.

Panelgesprek

House for Seasonal Neighbours - Foto: www.cielgrommen.com

Na de lezing volgt een panelgesprek waar we dieper ingaan op de uitdagingen in en toekomstscenario's voor de Kempen. Het panelgesprek wordt opgedeeld in twee delen. In een eerste deel zal moderator Ellen Van de Velde in gesprek gaan met kunstenaar Tim Joye, architect en kunstenaar Breg Horemans en kunstenaar Gosie Vervloessem over de relatie tussen natuur en architectuur. In het tweede deel komen architect Oscar Rommens, architect en kunstenaar Ciel Grommen en voormalig huisarts Anneleen De Bonte aan bod met een focus op mensen en processen.

Wat zijn de grootste ruimtelijke uitdagingen in dorpen en kleine steden zoals die in de Kempen? Wat betekent regeneratieve architectuur voor deze omgevingen? En welke rol kan architectuurcultuur hierin spelen? Het zijn enkele van de vragen die aan bod komen tijdens de gesprekken.

Voorstelling 'Zone X' - Foto's: Bart Van der Moeren

Programma

 • Inloop en welkomstwoord - Edith Wouters, artistiek coördinator van AR-TUR

 • Lezing De Urbanisten - Timo Stevens, ontwerper bij De Urbanisten

 • Panelgesprek 1: natuur & architectuur
  - moderator
  Ellen Van de Velde in gesprek met:

 • Panelgesprek 2: mensen & processen
  - moderator Ellen Van de Velde in gesprek met:

 • Afsluitend drankje in Barzoen

Praktische info

 • Wanneer: maandag 13 februari 2023 om 20u15
 • Locatie: Tuinzaal in de Warande
 • Adres: Warandestraat 42 - 2300 Turnhout
 • Ticketprijs: €6 - €10
 • Bestel je ticket
Deze lezing en panelgesprek zijn een initiatief van AR-TUR en provinciaal cultuurhuis de Warande.