Podcast Het Kempenoffensief over het nieuwe wonen

Het Kempenoffensief is een reeks podcasts over Kempense thema’s. Ze leggen een verband tussen verleden en toekomst. Wat was goed? Wat zijn de uitdagingen waarvoor we staan? Het Kempenoffensief is een initiatief van Avansa Kempen, Bibliotheek Turnhout, Beweging.net, Stuifzand en Erfgoed Nooderkempen.De eerste aflevering van de podcastreeks gaat over Het Nieuwe Wonen. Edith Wouters en Evelien Pieters van AR-TUR zijn te gast.

Over Het Nieuwe Wonen

Open velden, uitgestrekte bossen, charmante dorpen. Het maakt van de Kempen een idyllische plek om te wonen. Maar het platteland staat onder druk. Lintbebouwing, geparkeerde auto’s en monotone appartementsblokken ontsieren ons landschap. Hoe behouden we het dorpse karakter van de Kempen? Willen we dat? En welke nieuwe vormen van wonen kunnen ons daarbij helpen? Edith Wouters en Evelien Pieters gaan in de podcast in op de woonuitdagingen in de Kempen en in Vlaanderen, en vertellen over de Toolbox Dorpse Architectuur waarin vele voorbeelden tonen hoe het beter kan.

Ook aan het woord komt Jan Schrijver, bewoner van de brouwerijsite in Meer (Hoogstraten). Een appartementengebouw ontworpen door AID architecten dat toont hoe je ook denser kunt wonen in een dorp.

Beluister de aflevering

Brouwerijsite Meer door AID architecten

Het Kempenoffensief

Het Kempenoffensief is een initiatief van Avansa Kempen, Bibliotheek Turnhout, Beweging.net, Stuifzand en Erfgoed Nooderkempen. Ze maken prikkelende podcasts en frisse activiteiten over maatschappelijke thema’s. Ze brengen de Kempenaar in contact met nieuwe stemmen of uitdagende visies op onze regio. Met de bedoeling de Kempenaar uit te nodigen en te engageren om samen onze Kempense samenleving vorm te geven. Als rode draad zoekt de podcast naar kenmerkende of unieke gebeurtenissen en tendensen uit de Kempense geschiedenis, en stelt de vraag naar hun relevantie vandaag de dag.

Organiseer zelf een lezing om na te praten

Bij elke podcast biedt Het Kempenoffensief een of meer sprekers aan die je in de Kempen kan boeken. Als vereniging, bib, cultuurraad of vriendengroep. Ook AR-TUR biedt een lezing aan horende bij de eerste podcastaflevering over wonen in de toekomst. Lees er hier meer over.