Projecten uit Toolbox Dorpse Architectuur in de kijker in de Architect

Edith Wouters van AR-TUR schreef een essay over genereuze gebaren in nieuwe woonomgevingen. Het essay met als titel Gastvrij binnenkomen in het Vlaamse dorp verscheen eind september in de Architect. Dit septembernummer staat in het teken van Gebouwde gastvrijheid op verschillende schaalniveaus: stedenbouw, architectuur en interieur. Hoe zorg je ervoor dat je steden, gebouwen en interieurs maakt voor iedereen? Welke middelen zet je daarvoor in?

Gastvrij binnenkomen in het Vlaamse dorp gaat over de gedeelde tussenruimte tussen de woning, de straat en het landschap. Of het nu gaat over projecten in de stad of in het dorp, over individuele of meergezinswoningen, het is in deze ruimtes dat een aangename woonomgeving ontstaat. Waar sociale interactie niet verplicht, maar wel mogelijks is. Vele sociale interacties – van een vluchtige glimlach tot een uitgebreid gesprek – vinden namelijk plaats op de stoep, in de gezamenlijke entreehal, op het gedeelde erf of over de haag in de voortuin.

Aan de hand van zes projecten, die ook beschreven en geanalyseerd worden in de Toolbox Dorpse Architectuur, toont Edith voorbeelden van plekken voor ongedwongen ontmoetingen. Het zijn allen nieuwe woongebouwen in Vlaamse dorpen waar een geleidelijke overgang tussen het publieke domein en de private woning uitnodigt tot ontmoeting.

Het volledige artikel met uitgebreid fotoverslag vind je hier.


Buurschap De Blokskens in Zandhoven. Foto: Karin Borghouts
Woonproject in Midden-Boechout. Foto: Bart Gosselin
Schaerdeke in Lo-Reninge. Foto: Dieter van Caneghem
Woonerf in Leupegem. Foto: Filip Dujardin
Brouwerijsite in Meer. Foto: LUCID
Huis Perrekes in Oosterlo. Foto: Stijn Bollaert