Projectverhaal Korbeek Winners uit Toolbox Dorpse Architectuur in A+
Het nieuwste nummer van A+ wijdt een heel hoofdstuk aan Back to Brick waarin je een hoop inspirerende voorbeeldprojecten terugvindt die baksteen toepassen als (gevel)materiaal. Ook het project Korbeek Winners in Leuven van Carton123 architecten kreeg hier een plaats. Edith Wouters van AR-TUR schreef een artikel over het inspirerende ontwerp dat ook in de Toolbox Dorpse Architectuur werd opgenomen als projectverhaal.
Tekst: Edith Wouters
Foto’s: Olmo Peeters
Sofie en David met hun vier kinderen namen het initiatief om haar ouders, An en Ludo, en broer Peter, en zijn zus Sarah met drie kinderen mee in het project te betrekken. De architecten ontwierpen deze woning dus voor een ‘uitgebreide familie’, een term uit de culturele antropologie voor een kerngezin, aangevuld met andere familieleden. De vier huishoudens delen geen leefruimte, maar wel een gemeenschappelijke tuin en binnenstraat, een wasplaats en ondergrondse berging. Omdat ze geen leefruimte delen, gaat het hier volgens de definitie van de provincie Vlaams-Brabant niet om ‘co-housing’, maar om ‘co-wonen’. Om de combinatie co-wonen en binnenstraat mogelijk te maken, puzzelden de architecten in plan en snede met vier woontypes: een deels ondergrondse duplexwoning met patio en vier slaapkamers, een gelijkvloerse levensloopbestendige woning, een duplex op niveau 1 en een meer traditioneel appartement.
De keuze voor een bakstenen huid was voor de architecten bijna een evidentie. “Het zou een statement zijn geweest het project in een ander materiaal uit te voeren”, zeggen Joost en Els van Carton123. “De meergezinswoning maakt immers al een opvallende schaalsprong ten opzichte van de smalle, overwegend bakstenen rijwoningen in de straat.” Er waren genoeg andere redenen waarom de buurtbewoners het gebouw als controversieel zouden hebben kunnen ervaren. Quod non. Kinderen uit de buurt maken gretig gebruik van de doorsteek naar het collectieve speeldomein van de inwonende speelkameraden, terwijl hun ouders al eens een babbeltje slaan in de genereuze overdekte ruimte.
Naast een buitenschil die tegen een stootje kan, maakt baksteen zelfdragende steense wanden mogelijk, zoals ter plaatse van de voorgevel van het ‘lege’ huis, waar een spouwmuur niet noodzakelijk is. Baksteen biedt ook een elegante oplossing voor de overgang van de steense balustrade van het inpandige terras achter de voorgevel naar de gevelschil van de binnenstraat eronder.
“En dat is precies wat nodig is in een omgeving die steeds dichter bewoond wordt: kwaliteitsvolle open en groene ruimte die de gebouwde ruimte in evenwicht houdt.”
De bewoners namen gezamenlijk Jan Minne onder de arm voor het ontwerp van een wilde tuin. Ondertussen zorgt die gedeelde tuin al voor kwaliteitsverhoging van het binnengebied van het bouwblok. De grenzen van de tuinen links en rechts van het project en de lange tuinen van de dwarsstraat iets verderop zijn hier en daar weinig scherp. Het transparante lege huis laat buurtbewoners alvast meegenieten van het groen. En dat is precies wat nodig is in een omgeving die steeds dichter bewoond wordt: kwaliteitsvolle open en groene ruimte die de gebouwde ruimte in evenwicht houdt.
Lees meer op de website van A+.
Het volledige artikel vind je in het februari/maart-nummer van A+.