Publicatie: Dorpen na de betonstop

Plusoffice architects werkte de afgelopen jaren aan een beeldkwaliteitsplan en instrumentarium voor de gemeente Nijlen om te sturen op kwaliteit van dorpsarchitectuur. Dit boek vertelt over hun inzichten bij het werk in deze gemeente.

De publicatie sluit naadloos aan bij het Kempenlab Dorpsarchitectuur, waarin we samenwerken met Ward Verbakel van Plusoffice / KU Leuven.

Dit jaar werd de betonstop een bouwshift, maar de vragen rond kernversterking en ontharding blijven klinken. Na de ‘eeuw van de stad’ zijn platteland en dorp wat in de vergetelheid geraakt en uit het vizier van de planners verdwenen. Maar de druk op de dorpse kernen en hun ommeland is groot. Hoe werk je nu aan kernversterkende verdichting? Welke soort projecten willen we aantrekken? Wat is het einde van de verkaveling?

Het Beeldkwaliteitsplan dat plusoffice architects opmaakte voor de gemeente Nijlen formuleert heldere recepten voor een vernieuwde toekomst van het dorp in Vlaanderen. Daarin wordt zowel ontwerpend onderzoek als vernieuwd instrumentarium ingezet om samen aan kernversterkende kwaliteit te werken. Betonstoppen dat doe je zo.

De Gemeente Nijlen ontving de VRP Planningsprijs 2018 voor dit Beeldkwaliteitsplan en het Open Ruimte Perspectief.

Je kunt een exemplaar bestellen via Public Space.

Dorpen na de betonstop. Beeldkwaliteitsplan Nijlen
Auteur: Ward Verbakel, Ward Van Hemeledonck (plusoffice architects)
Fotografie: Pieter Vandenhoudt
Vormgeving: Specht Studio
Pagina’s: 104
22 x 17 cm, softcover
Taal: Nederlands
ISBN 9789491789229
Prijs: €18