Satellieten Kempenatlas duiken op in de regio

De Kempenatlas brengt de Antwerpse Kempen in kaart. Het is niet alleen een lijvig boek en een tentoonstelling in de Warande, maar ook een netwerk van 10 satellieten verspreid door de Antwerpse Kempen. De Kempenatlas-satellieten zie je opduiken op verrassende plekken in de Kempen. Een woonzorgdomein, een station, een bibliotheek of een cultuurcentrum. Ze vormen een netwerk van mini-expo’s waar je het boek kunt doorbladeren. Een bijzonder archiefbeeld van een locatie in de buurt maakt nieuwsgierig naar meer.

Satellieten

De huisjes op verrassende locaties laten een breed publiek kennismaken met de Kempenatlas. Op deze 10 locaties zijn de Kempenatlas-satellieten te bekijken:
1. Bibliotheek Baarle-Hertog en Baarle-Nassau
2. Vrijetijdscentrum De Kruierie Balen
3. Station Noorderkempen Brecht
4. Bibliotheek Geel
5. Woonzorgdomein Het GielsBos Gierle (ontmoetingscentrum)
6. Cultuurcentrum ’t Schaliken Herentals
7. Bibliotheek Hoogstraten
8. Kenniscentrum De Vroente Kalmthout
9. Cultuurcentrum ’t Getouw Mol
10. Cultuurhuis de Warande Turnhout

De locaties van de Kempenatlas-satellieten

Kempenatlas

De Kempenatlas brengt de Antwerpse Kempen voor het eerst grondig in kaart. Twaalf thematische kaarten geven een inzicht in de ruimtelijke ontwikkeling en de toekomstmogelijkheden van de regio. Vele foto’s en archiefbeelden van archetypische plekken tonen de Kempen in al hun facetten. Het werk van kunstenaars Karl Philips, Chloé Dierckx, Sofie Van der Linden en Filip Dujardin toont in de tentoonstelling verborgen zaken zoals vergeten handelsroutes, persoonlijke geschiedenissen en mentale ruimtes.

De Kempenatlas is
• een boek op atlasformaat
• een tentoonstelling in de Warande in Turnhout
• een netwerk van 10 satellieten in de Kempen

Project voor de toekomst

AR-TUR lanceert met de Kempenatlas een project voor de regio. De atlas is een uitnodiging tot gesprek tussen beleidsmakers, ontwerpers en bewoners over de ruimtelijke uitdagingen in de Kempen. Als het goed is, vormen boek en expo in die zin geen eindpunt maar een begin. De Kempenatlas als hét referentiewerk en een inspiratiebron voor iedereen die mee de schouders wil zetten onder een duurzame toekomst voor de regio.

Partners

Het project ‘Kempenatlas-satellieten’ is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van Erfgoed Noorderkempen en Erfgoedcel k.ERF.

De Kempenatlas is een project van AR-TUR, Universiteit Antwerpen, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, de Warande en Public Space. Met steun van onder meer de Vlaamse Overheid en de Provincie Antwerpen.

Foto’s: Bart Van der Moeren