Save the date: Presentatie Toolbox Dorpse Architectuur

AR-TUR maakt samen met vele partners de Toolbox Dorpse Architectuur. Daarin toont een scala aan voorbeeldprojecten hoe wonen in dorpen beter kan. Op vrijdag 22 oktober presenteren we het boek.

In het Kempenlab Dorpsarchitectuur tracht AR-TUR te ontrafelen wat kwalitatieve dorpsarchitectuur is en op welke manier ze tot stand kan komen. Al te vaak vallen de dorpskernen in Vlaanderen onder het mom van het verdichtingsdiscours ten prooi aan generieke appartementsgebouwen die niet bijdragen aan de verblijfskwaliteit, de leefbaarheid of klimaatrobuustheid van het dorp. Op zoek naar alternatieven werkt AR-TUR aan een Toolbox Dorpse Architectuur.

Buurschap De Blokskens, Zandhoven. Ontwerp: Happel Cornelisse Verhoeven Architecten. Foto: Karin Borghouts
Brouwerijsite, Meer. Ontwerp: AID architecten. Foto: Lucid
Midden, Boechout. Ontwerp: BULK architecten. Foto: Stijn Bollaert

Samenstelling boek

Het boek Toolbox Dorpse Architectuur zal bestaan uit dorpse figuren voor meervoudig wonen. Denk aan het alledaagse rijhuis, de kwaliteitsvolle variant van de jumbofermette, erfwonen of het buurschap. Daarnaast inventariseren we dorpse tactieken om kwaliteitsvolle dorpsarchitectuur te realiseren, vaak op het snijvlak van architectuur en stedenbouw. Denk aan doorzichten, doorsteken, haagjes en open hoeken, maar ook de omgang met erfgoed. Ten slotte toont het boek de verhalen van negen inspirerende dorpsprojecten in meer detail.

Het redactieteam bestaat uit Ward Verbakel (KU Leuven / Plusoffice architects), Bart Biermans (Hub architects), Hans Van der Heijden (gemeente Edegem), Joeri De Bruyn (uitgever Public Space), Edith Wouters en Evelien Pieters (AR-TUR).

Vrijdag 22 oktober 2021

Reserveer alvast vrijdag 22 oktober in je agenda, wanneer we het boek presenteren. In september starten we met een voorverkoopactie.

In 2022 gaan we op pad met een reizende tentoonstelling om het gesprek over architectuurkwaliteit in dorpen aan te zwengelen.

Partners

De Toolbox Dorpse Architectuur is een initiatief van AR-TUR in samenwerking met Ward Verbakel (KU Leuven / Plusoffice architects) en Public Space, met ondersteuning van de Vlaamse Overheid, gemeente Malle, gemeente Olen, cofinanciering uit Platteland Plus (bestaande uit middelen van Vlaanderen en Provincie Antwerpen) en de partners van AR-TUR.