Toolbox-on-Tour in de Kempen

Na de start in Westerlo, trokken we begin maart met de Toolbox-on-Tour verder naar Vosselaar en Nijlen. We hielden op beide locaties een werksessie en in Nijlen kon je ook de expo bezoeken.

Vosselaar

Toolbox-on-Tour in Vosselaar

Op dinsdag 8 maart hielden we in Vosselaar een presentatie en werksessie aan de hand van de dialoogtool. Frank Lescouhier, bestuurslid van het Davidsfonds Vorselaar gaf een inleiding voor een 35-tal aanwezigen. Na de presentatie van de Toolbox Dorpse Architectuur door Edith Wouters, gingen de deelnemers aan de slag met de dialoogtool. Bestaande projecten uit Vosselaar werden in kleine groepjes besproken en nadien werden de bevindingen toegelicht en verder bediscussieerd met de volledige groep. De dialoogtool werd ingezet om de bestaande en niet-bestaande kwaliteiten van de projecten uit het dorp te benoemen en bespreken.

Toolbox-on-Tour in Vosselaar

Nijlen

Toolbox-on-Tour in Nijlen

Op vrijdag 11 maart hielden we een werksessie met bijhorende presentatie in het gemeentehuis van Nijlen voor een groep van professionelen (ontwerpers, projectontwikkelaars, experten stedenbouw/landschap). Maarten Horemans, afdelingshoofd Ruimte binnen de gemeente Nijlen, verwelkomde de uitgenodigde experten uit Nijlen die na de presentatie door AR-TUR startten met de werksessie. De dialoogtool werd ingezet om projectsites uit het dorp te bespreken in drie fasen: het benoemen van de krachtlijnen van de site, het benoemen van de mogelijke randvoorwaarden en het benoemen van de figuren en tactieken voor het toekomstige project. Nadien kregen de deelnemers lopende projectvoorstellen voor die site te zien en kon men op basis van de eerdere gespreksdelen de projecten beoordelen.

Gedurende het weekend van 11-13 maart stond de reizende tentoonstelling opgesteld in een oude bakkerij in het centrum van het dorp. Er kwamen heel wat nieuwsgierigen en geĆÆnteresseerden over de vloer waardoor het alvast een geslaagde eerste editie van de expo on tour werd.

Toolbox-on-Tour in Nijlen. Foto's: Pieter de Ruijter

Toolbox Dorpse Architectuur ook in jouw dorp?

De Toolbox-on-Tour trekt verder de dorpen rond met nog haltes in o.a. Boechout, Geel en Malle.

Met de Toolbox-on-Tour biedt AR-TUR een presentatie met werksessie aan, al dan niet in combinatie met een reizende expo. De Toolbox-on-Tour creƫert een werk- en leerruimte waarin het gesprek kan worden opgestart tussen verschillende stakeholders zoals projectontwikkelaars, lokale ontwerpers, grondeigenaars en beleidsmakers om over de tactieken te praten en de aangereikte woordenschat in praktijk te toetsen.

Het volledige aanbod en meer informatie vind je in onze brochure Toolbox-on-Tour.


De Toolbox Dorpse Architectuur is een initiatief van AR-TUR in samenwerking met Ward Verbakel (KU Leuven / Plusoffice architects) en Public Space, met ondersteuning van de Vlaamse Overheid, gemeente Malle, gemeente Olen, cofinanciering uit Platteland Plus (bestaande uit middelen van Vlaanderen en Provincie Antwerpen) en de partners van AR-TUR.