15/9 Kempenatlas: presentatie boek en expo

Vrijdag 15 september presenteerden we het boek en de tentoonstelling Kempenatlas.Het geheugen en de toekomst van een regio. Bekijk hieronder de foto’s van Bart Van der Moeren.

Programma

Om 19u30 stellen we de Kempenatlas aan u voor. Moderator Toon Horsten gaat in gesprek met de makers van het boek en de tentoonstelling, waaronder Maarten Van Acker (hoofdredacteur Kempenatlas), Rene Tichelaar (vormgever), Karl Philips (kunstenaar), Bas Van der Veken (Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete), Edith Wouters en Evelien Pieters (AR-TUR). Jan Van Leuven, voorzitter van AR-TUR onthult het boek. Dit gesprek vindt plaats in de Tuinzaal. (volzet – te volgen via videostream aan de expozaal)

Om 20u30 openen we de tentoonstelling met een toost aan de exporuimte. Inleidend spreker is voorzitter van APB de Warande Peter Bellens. Daarna kunt u de tentoonstelling bezoeken. We eindigen de avond bij het feest in Barzoen, het café in de Warande.

Aanmelden

Gelieve uw komst te bevestigen. Het gesprek in de Tuinzaal tussen 19.30 en 20.30 uur is volzet. Aanmelden voor het overige programma is gewenst.

Praktisch

Locatie: de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout
Datum: Vrijdag 15 september 2017

Tijd:

19u30
Presentatie en gesprek Kempenatlas, Tuinzaal – volzet
19u30
Gezien de grote belangstelling voorzien wij een videostream aan de Expozaal. Zo kunt u toch het gesprek via het beeldscherm volgen en hoeft u niets te missen van het programma. De tentoonstelling is ook al geopend.
20u30
Officiële opening tentoonstelling, Expozaal
22u00
Feest Barzoen

Kempenatlas

De voorbije eeuwen duidden cartografen de Kempen systematisch aan als een onbestemde leegte of een niemandsland. Pas in het begin van de 19de eeuw kwam daar verandering in. De Kempen werden gekoloniseerd. Er was overvloedig ruimte beschikbaar voor zware industrie, grote infrastructuurwerken en gedurfde experimenten. De Kempen waren een laboratorium waar vernieuwende inzichten in landbouw, armenzorg of mobiliteit voor het eerst werden uitgetest. Die bijzondere geschiedenis heeft de Kempen gemaakt tot wat ze vandaag zijn. Ook in de toekomst kunnen de Kempen een voortrekkersrol blijven spelen op het vlak van klimaat en welzijn, energie en wonen, natuur en recreatie.

De Kempenatlas brengt de Antwerpse Kempen voor het eerst grondig in kaart. Als boek en tentoonstelling. Twaalf thematische kaarten geven een inzicht in de ruimtelijke ontwikkeling en de toekomstmogelijkheden van de regio. Vele foto’s en archiefbeelden van archetypische plekken tonen de Kempen in al hun facetten. Het werk van kunstenaars Karl Philips, Chloé Dierckx, Sofie Van der Linden en Filip Dujardin toont verborgen zaken zoals vergeten handelsroutes, persoonlijke geschiedenissen en mentale ruimtes.

De Kempenatlas is hét referentiewerk en een inspiratiebron voor iedereen die mee de schouders wil zetten onder een duurzame toekomst voor de regio.

De Kempenatlas is een project van AR-TUR, Universiteit Antwerpen, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, de Warande en Public Space. Met steun van onder meer de Vlaamse Overheid en de Provincie Antwerpen.

Lees meer over de Kempenatlas.

EXPO
16 september tot 19 november 2017
woensdag tot zondag van 10 tot 17 uur – 5 euro
Warandestraat 42, Turnhout

BOEK
Vanaf 15 september te koop bij de Warande en de boekhandel – 40 euro.

Van Acker M. et al. (2017)
Kempenatlas. Van terra incognita tot hotspot. De Kempen in kaart gebracht

formaat: 27 × 37 cm / pagina’s: 240 / afwerking: hardcover
isbn: 9789491789168 / nur: 648 / uitgever: Public Space