Ontdek projecten uit Toolbox Dorpse Architectuur op Dag van de Architectuur

Op zondag 17 oktober ben je welkom in bijzondere projecten en ontwerpbureaus over heel Vlaanderen en Brussel. Zo’n 100 gebouwen en 40 bureaus zetten op de Dag van de Architectuur hun deuren open voor een uitzonderlijke blik achter hun gevel. Daaronder ook 7 bijzondere dorpse projecten, die gepubliceerd worden in ons nieuwe boek Toolbox Dorpse Architectuur.

Van de Kempen tot de kust veranderen de dorpen razendsnel. Een golf van appartementsgebouwen rolt over het land en maakt ook in kleine dorpse kernen een steeds groter deel van het woonaanbod uit. De verblijfskwaliteit in en rond de gebouwen in het dorp verdwijnt. De Toolbox Dorpse Architectuur presenteert een ruime selectie van inspirerende voorbeelden op maat van het dorp. Het boek biedt ontwerpinstrumenten aan in de vorm van dorpse ‘figuren’ en ‘tactieken’ voor het wonen in meervoud. En het schetst de randvoorwaarden voor een goed proces.

Voor de Dag van de Architectuur werkt AR-TUR samen met het Vlaams Architectuurinstituut, en met de betrokken architecten en gebouwbeheerders, om zeven projecten uit het boek open te stellen.

Je kunt op de Dag van de Architectuur zeven voorbeeldprojecten uit het boek bezoeken. Je krijgt dan ook een preview van het nieuwe boek dat verschijnt op 22 oktober.


Midden, Boechout. Ontwerp: BULK. Foto: Tom Verstraeten
Korbeek Winners, Leuven. Ontwerp: Carton123 architecten. Foto: Olmo Peeters
Brouwerijsite, Meer. Ontwerp: AIDarchitecten. Foto: Lucid
Schaerdeke, Lo-Reninge. Ontwerp: Architectenbureau Bart Dehaene. Foto: Dieter Van Caneghem
Huis Perrekes, Oosterlo. Ontwerp: NU architectuuratelier. Foto: Stijn Bollaert
Erfwoningen, Leupegem. Ontwerp: ECTV architecten. Foto: Filip Dujardin

De Toolbox Dorpse Architectuur is een initiatief van AR-TUR in samenwerking met Ward Verbakel (KU Leuven / Plusoffice architects) en Public Space, met ondersteuning van de Vlaamse Overheid, gemeente Malle, gemeente Olen, cofinanciering uit Platteland Plus (bestaande uit middelen van Vlaanderen en Provincie Antwerpen) en de partners van AR-TUR.