Toolbox-on-Tour van start in Westerlo en Nijlen

In oktober 2021 stelde AR-TUR de Toolbox Dorpse Architectuur voor. In 2022 trekken we de dorpen in en gaan we on tour met de reizende expo en de Dialoogtool Dorpse Architectuur. Eerste haltes zijn Westerlo en Nijlen.

Met de Toolbox-on-Tour biedt AR-TUR een presentatie met werksessie aan, al dan niet in combinatie met een reizende expo. De Toolbox-on-Tour creƫert een werk- en leerruimte waarin het gesprek kan worden opgestart tussen verschillende stakeholders zoals projectontwikkelaars, lokale ontwerpers, grondeigenaars en beleidsmakers om over de tactieken te praten en de aangereikte woordenschat in praktijk te toetsen.

Westerlo

Toolbox-on-Tour in Westerlo

Op donderdag 10 februari hielden we in Westerlo een eerste presentatie en werksessie aan de hand van de Dialoogtool. Na een inleiding door initiatiefnemer Yolanda Vertommen voor een 30-tal aanwezigen, toonde Edith Wouters naast ontwerpinstrumenten in de vorm van dorpse figuren en tactieken voor het wonen in meervoud ook de randvoorwaarden voor een goed proces, zoals die in de Toolbox Dorpse Architectuur werden opgenomen.

De Toolbox is een uitnodiging om zelf aan de slag te gaan, om het gesprek aan te knopen over wat nu precies goede dorpse architectuur is en om de ontwerpconcepten uit te testen op het terrein. Tijdens de presentatie werden in dat kader enkele vragen gesteld aan het publiek. Nadien werden gesprekken over bestaande of niet-bestaande kwaliteiten in de diverse dorpskernen opgestart aan de hand van de Dialoogtool Dorpse Architectuur.

Toolbox-on-Tour in Westerlo

Nijlen

De reizende expo Toolbox Dorpse Architectuur staat binnenkort in Nijlen

De reizende expo als werk- en leerruimte zal voor het eerst op reis gaan in de gemeente Nijlen. Je kan de tentoonstelling in Nijlen een bezoekje brengen op 11 en 13 maart. De expo zal opgesteld staan in een voormalige bakkerij in het centrum van het dorp. De expo Toolbox Dorpse Architectuur toont met een scala aan voorbeelden van projectverhalen, dorpse figuren en tactieken hoe collectief wonen in dorpen beter kan.


Praktisch:

  • Waar: Kerkstraat 18, 2560 Nijlen
  • Wanneer:
    • op vrijdag 11 maart tussen 17u00 en 20u00
    • op zondag 13 maart tussen 13u00 en 17u00

Toolbox Dorpse Architectuur ook in jouw dorp?

Het volledige aanbod en meer informatie vind je in onze brochure Toolbox-on-Tour.


De Toolbox Dorpse Architectuur is een initiatief van AR-TUR in samenwerking met Ward Verbakel (KU Leuven / Plusoffice architects) en Public Space, met ondersteuning van de Vlaamse Overheid, gemeente Malle, gemeente Olen, cofinanciering uit Platteland Plus (bestaande uit middelen van Vlaanderen en Provincie Antwerpen) en de partners van AR-TUR.