Oproep aan studenten voor Summerschool 2022: Taferelen van dorpelijkheid

Het Team Vlaams Bouwmeester lanceert een oproep aan studenten voor deelname aan de summerschool die plaatsvindt van 12 tot 23 september 2022 in het Atelier Bouwmeester. Thema van de summerschool: het verbeelden van dorpse typologieën. Je kan je kandidaat stellen tot 17 juni 2022.

Met de summerschool 'Taferelen van dorpelijkheid' wil het Team Vlaams Bouwmeester een beter zicht krijgen op de kwaliteiten van een dorp en hoe die vorm kunnen krijgen in een nieuwe architectuur en ruimtelijkheid voor het dorp. In de ambitienota 2020-2025 van Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs komt Dorpelijkheid als één van de thema's aan bod. Na een eerste verkenning met de tentoonstelling Dorpelijkheid eerder dit jaar, organiseert het Team Vlaams Bouwmeester in september 2022 een summerschool voor studenten waar op zoek gegaan wordt naar een nieuwe dorpse identiteit. Bedoeling is om dorpelijkheid te verbeelden en verwoorden via dorpstaferelen en op die manier zowel het gesprek aan te gaan met lokale besturen als het debat aan te wakkeren als aan te zetten tot reflectie. Doelen die ook AR-TUR ondersteunt. Edith Wouters van AR-TUR zal tijdens de summerschool een toelichting geven over de Toolbox Dorpse Architectuur.

Zowel masterstudenten architectuur als andere masterstudenten (kunsten, grafische vormgeving, filosofie, sociologie, antropologie,...) kunnen zich tot 17 juni kandidaat stellen. Uit de inzendingen worden zes duo's gekozen die tijdens de tiendaagse in september begeleiding krijgen van diverse experts en ervaringsdeskundigen. De resultaten worden nadien getoond in een tentoonstelling. Alle informatie over inschrijving, criteria, planning en programma vind je op de website van Vlaams Bouwmeester.