Drempels maken tussen publiek en privaat

Ieder woonproject geeft vorm aan de overgang tussen het publieke en het private. In dorpen is die scheiding niet altijd even scherp. En dat is prima. Aandacht voor het ontwerp van graduele overgangen tilt de kwaliteit van een project omhoog. Het zijn bijzondere plekken die kansen bieden voor het kleine ontmoeten en het samenwonen in het dorp kunnen versterken. We onderscheiden vijf verschillende tactieken om drempels te maken tussen publiek en privaat: achterom lopen, binnenkomen via gedeelde buitenruimte, beschut binnenkomen, verzachten van eigendomsgrenzen en verlevendigen van dorpsplinten.

Foto: Filip Dujardin

Achterom lopen

URA Yves Malysse Kiki Verbeeck, Sociale woningen, Lokeren
Foto: Lucid

Binnenkomen via gedeelde buitenruimte

AIDarchitecten, Maalberg, Westmalle, Malle
Foto: Bart Gosselin

Beschut binnenkomen

FVWW architecten, Parkvilla Midden, Boechout
Foto: Stephanie Vandeurzen

Verzachten van eigendomsgrenzen

Architects in Motion, Seniorenwoningen Pastoorshof, Gierle, Lille
Foto: Olmo Peeters

Verlevendigen van dorpsplinten

Carton123architecten, Korbeek Winners, Leuven

Meer voorbeelden van drempels maken tussen publiek en privaat en andere tactieken en dorpse figuren vind je in het boek Toolbox Dorpse Architectuur.


De Toolbox Dorpse Architectuur is een initiatief van AR-TUR in samenwerking met Ward Verbakel (KU Leuven / Plusoffice architects) en Public Space, met ondersteuning van de Vlaamse Overheid, gemeente Malle, gemeente Olen, cofinanciering uit Platteland Plus (bestaande uit middelen van Vlaanderen en Provincie Antwerpen) en de partners van AR-TUR.