Niet overal bouwen

In traag en spontaan gegroeide dorpen staat niet alles tegen elkaar gebouwd en zijn de gebouwen niet altijd even strak op elkaar uitgelijnd. De losse structuur van het dorp biedt heel wat kwaliteiten. Ze creƫert open ruimte en er ontstaan verrassende doorzichten en bijzondere plekken. De onbebouwde tussenruimte is vaak even interessant als de gebouwen zelf en laat mogelijkheden om in de toekomst te bouwen. De tactiek van het niet overal bouwen groepeert de tactieken open ruimte versterken, zichtassen vrijlaten en flirten met de rooilijn.

Foto: Filip Dujardin

Open ruimte versterken

ectv architecten, Erfwoningen, Leupegem, Oudenaarde
Foto: Anja Van Eetveldt / Maurice Nyhuis

Zichtassen vrijlaten

rob mols Architecten, Plant en Houtgoed, Sociale woningen, Elewijt, Zemst
Foto: Dennis De Smet

Flirten met de rooilijn

Areal Architecten, Albertstraat, Beerse
Foto: Abscis Architecten

Open ruimte versterken

Abscis Architecten, Kasteelpark Viteux, De Pinte
Foto: Karin Borghouts

Zichtassen vrijlaten

Happel Cornelisse Verhoeven Architecten, Buurschap De Blokskens, Zandhoven
Foto: Lucid

Flirten met de rooilijn

AIDarchitecten, Petrolstation, Westmalle, Malle

Meer voorbeelden van niet overal bouwen en andere tactieken en dorpse figuren vind je in het boek Toolbox Dorpse Architectuur.


De Toolbox Dorpse Architectuur is een initiatief van AR-TUR in samenwerking met Ward Verbakel (KU Leuven / Plusoffice architects) en Public Space, met ondersteuning van de Vlaamse Overheid, gemeente Malle, gemeente Olen, cofinanciering uit Platteland Plus (bestaande uit middelen van Vlaanderen en Provincie Antwerpen) en de partners van AR-TUR.