Films De Kolonie en Bastøy - Kempenlab 1

AR-TUR toont in samenwerking met MOOOV en BAVO twee films over gevangenissen en de kolonie. Op 4 mei De Kolonie in de kapel van Merksplas-Kolonie en op 6 mei Bastøy in de gevangenis in Hoogstraten.

donderdag 4 mei 2017
DE KOLONIE
AR-TUR en MOOOV

Aan een ogenschijnlijk banaal bushokje maken we kennis met Stefaan en Arlette. Dat bushokje staat in de kolonie in Merksplas, een bijzonder landschap van 600 hectare én de locatie van de gevangenis. Daar zijn ze op bezoek geweest bij hun zoon Jurgen. De film brengt ons van de bushalte in de kolonie, via de bezoekerszaal van de gevangenis van Merksplas tot diep in het privéleven van Stefaan en Arlette.

De Kolonie (2011) is een film van Filip Lenaerts. Na afloop praten we na met het publiek en enkele genodigden. De avond is deel van AR-TURs KEMPENLAB 1 Gevangen in beschermd landschap.

Donderdag 4 mei 2017 om 19.45 uur
Kapel Merksplas-Kolonie
Tickets: 5 euro Bestel je ticket hier.

zaterdag 6 mei 2017
BASTØY
AR-TUR en MOOOV

In de open gevangenis Bastøy moeten de gedetineerden hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Op dit Noorse gevangeniseiland zijn geen cellen, geen camera’s en geen hekken. De gedachte achter Bastøy is dat misdadigers geen betere mensen worden als je ze maar lang en hard genoeg straft. De cijfers lijken dit te bevestigen: in West-Europa valt gemiddeld zestig à zeventig procent van de ex-gedetineerden terug. Op Bastøy is de recidive dertig procent.

Bastøy (2010) is een film van Michel Kapteijns. We zijn te gast in het Gelmelslot in Hoogstraten. Deze gevangenis kent een voor Vlaanderen uniek open regime. Gedetineerden en bezoekers van buiten bekijken samen de film en gaan daarna in gesprek.

Zaterdag 6 mei 2017
Ontvangst aan de poort om 14.30 uur. Zonder vooraf gekocht ticket geen toegang.
Gelmelslot in Hoogstraten
Tickets: 5 euro. Bestel je ticket hier.

Deze filmvertoningen zijn deel van AR-TURs KEMPENLAB 1 Gevangen in beschermd landschap. En maken deel uit van het festival Groeten uit de Kolonies.