Wijkmotor

In heel Vlaanderen zijn sociale woonwijken, al dan niet met een erfgoedwaarde, aan renovatie toe. In de Kempen – maar ook elders – zien we dat wijken met een erfgoedwaarde bijzonder kwetsbaar zijn en dat de kennis en de middelen ontbreken om de kwaliteiten ervan terug in de verf te zetten of om de wijken toekomstbestendig te maken

In het Kempenlab Wijkrenovatie bood AR-TUR een vrije culturele ruimte om kennis op te bouwen en uit te wisselen over hoe we sociale woonwijken met een erfgoedwaarde kunnen aanpakken met aandacht voor sociale en ruimtelijke kwaliteiten. Maar de verduurzamingsopgave geldt net zo goed voor reguliere verkavelingswijken, bouwblokken of woonbuurten met particuliere eigenaars. In CAHIER #9 Wijkmotorvatten we de inzichten van het Kempenlab Wijkrenovatie samen en geven we inzage in het ontstaansproces van de Wijkmotor, een werkmodel voor een integrale renovatieaanpak en kwaliteitsbewaking voor wijken in het algemeen en sociale woonwijken met een erfgoedwaarde in het bijzonder.

In CAHIER #11 Wijkmotor: een reality-check brengen we verslag uit van de eerste toepassing van de Wijkmotor in de modernistische woonwijk Egelsvennen in Mol. AR-TUR trad op als tijdelijke wijkregisseur tijdens het traject. Gaandeweg ontstond zo een autonoom functionerend wijkcollectief dat de opmaak van een integraal masterplan voor de wijk initieerde. Het is de bedoeling dat het wijkcollectief ook op lange termijn een holistische aanpak van de wijk, met inbegrip van de erfgoedaspecten, blijft bewaken. De Wijkmotor blijkt ondertussen een krachtige methodiek om ook andere wijken – al dan niet met erfgoedwaarde – toekomstbestendig te maken.

Wijkmotor als drijvende kracht

Vragen of nood aan advies op maat?